Wim Kieft aan het woord met rechts Hans Kraay jr. en links presentator Eddy van der Ley. Foto: Theo Huijskes
Wim Kieft aan het woord met rechts Hans Kraay jr. en links presentator Eddy van der Ley. Foto: Theo Huijskes Foto:

Hans Kraay jr. en Wim Kieft in hoofdrol op sponsoravond

GROENLO - De jaarlijkse, inmiddels niet meer weg te denken, sponsoravond van de sportvereniging Grol aan de vooravond van het Internationaal Marveldtoernooi, is een daverend succes geworden. In een bomvolle, sfeervol ingerichte en aangeklede sporthal op het sportpark Den Elshof kregen bijna vijfhonderd belangstellenden een ruim drie uur durend programma voorgeschoteld, dat werd ingevuld met entertainment van de bovenste plank. Daarnaast werden alle gasten door een grote groep Grol-vrijwilligers op een professionele en bijzonder innemende wijze voorzien van een natje en een droogje.

Sponsoravond S.V. Grol daverend succes

Door Theo Huijskes

Na de officiële opening van de avond door Marco Frank, voorzitter Stichting Internationaal Marveldtoernooi, waarbij tevens aan de hand van een prachtige, bijna tien minuten durende film het attractieve, internationale deelnemersveld werd gepresenteerd, was het de beurt aan Grolvoorzitter Hans Scheinck. De preses van de Groenlose voetbalclub onderscheidde zich in zijn toespraak met enerzijds een serieuze, op de toekomst van de club Grol gerichte lading en anderzijds met een vermakelijk portie kolderieke humor. Namens het bestuur van de Business Club S.V. Grol verblijdde secretaris Erik Schuurmans een aantal Grolgeledingen met een aantrekkelijke cheque. Zo werden er twee cheques uitgereikt van respectievelijk 2.500 en 3.500 euro voor de aanschaf van nieuwe ballen voor respectievelijk de senioren- en jeugdafdeling, een cheque van 1.500 ten behoeve van de aanschaf van nieuwe, uniforme kleding voor de verenigingsscheidsrechters en een cheque van 1.500 euro voor het bestuur '100 jaar S.V. Grol' ter financiering van het straks te presenteren jubileumboek.

Duo Kraay jr. en Kieft
In het programma voor de pauze was het presentator Eddy van der Ley, die op een uitdagende wijze de beide hoofdgasten: Hans Kraay jr. (58) en Wim Kieft (55) aan de tand voelde. Communicatie-expert Van der Ley wist daarbij zijn interview- c.q. vraagtactiek zo in te kleden, dat alle bij de honderden aanwezige gasten levende gespreksonderwerpen aan bod kwamen. Positieve dan wel kritische uitspraken over bijvoorbeeld De Graafschap en FC Lienden, over trainers zoals Louis van Gaal en Erik ten Hag en over voetballers zoals Hans van Breukelen en Marco van Basten. Wat de privé-situatie van deze beide voetbalanalisten betreft, staken beiden hun kop niet in het zand op het moment dat bij Hans Kraay jr. zijn echtscheidingen en bij Wim Kieft zijn alcohol- en cocaïneverslavingen aan de orde kwamen. Met name Kieft wijdde breeduit aandacht aan zijn jarenlange verslaving, die hem niet alleen aan de rand maar zelfs diep in de afgrond deed belanden. "Het speelde allemaal na afloop van mijn voetbalcarrière. Het spul dat je hele leven ruïneert, kreeg op een gegeven voorrang boven alles en iedereen en dat zelfs boven de meest dierbare mensen om je heen. Al mijn geld draaide ik er door, ging geld lenen en maakte gigantische schulden. Vier tot vijf flessen wijn, alsmede vier gram cocaïne per dag en dat dag in, dag uit. De verslaving sloopte mij en vervolgens ging ik van kliniek naar kliniek. Maar het gaat de laatste jaren goed met mij. Dit ondanks dat ik terdege weet dat ik altijd kwetsbaar zal zijn en blijven", aldus de aan een watertje nippende Wim Kieft, wiens erbarmelijke episode door Michel van Egmond in een boek is opgetekend, waarvan er inmiddels al meer dan 300.000 exemplaren over de toonbank zijn gegaan.

Cabaretier Ernest Beuving
Het absolute hoogtepunt van de sponsoravond was het optreden van cabaretier Ernest Beuving uit Enschede. Dat deze Tukker bekend staat als een getalenteerde komiek en een voortreffelijk imitator, bewees hij met het bij het massale publiek gigantisch goed in de smaak vallende optreden. Een multitalent, ook nog eens gezegend met niet alleen een uitstekende acteerstem, maar evenzo een prachtige zangstem. Een allround-cabaretier oftewel een alleskunner, die een eenmansshow brengt die zijn weerga niet kent. Met zijn teksten, verpakt in imitaties en improvisaties, zorgde hij voor een ware apotheose voorafgaande aan het driedaagse internationale jeugdvoetbaltoernooi bij de 100-jarige sportvereniging Grol in Groenlo.