Veel geïnteresseerden luisteren geboeid naar Carel ten Have van de Bomenwacht. Foto: Dyon Temming
Veel geïnteresseerden luisteren geboeid naar Carel ten Have van de Bomenwacht. Foto: Dyon Temming Foto:

Bomenwandeling 'overlopen' door
belangstellenden

LICHTENVOORDE - Bijna drie keer zoveel belangstellenden als verwacht kwamen afgelopen zaterdag af op de eerste bomenwandeling in Oost Gelre. Dyon Temming, medeorganisator van de bomenwandeling: "Het zaaltje was eigenlijk te klein voor zoveel mensen en de bedoeling was dat de presentatie maximaal een kwartiertje zou duren. Dat liep helemaal uit, de mensen hadden zoveel vragen en waren echt enorm betrokken."

Carel ten Have van de Bomenwacht en ecoloog Karel Bonsen namen de deelnemers mee op een tocht langs monumentale bomen in Lichtenvoorde. "Helaas geen wandeltocht langs alleen maar monumentale bomen", vertelt Carel, "In Lichtenvoorde zijn er in de afgelopen decennia weinig monumentale bomen bewaard gebleven. Een boom in de bebouwde kom wordt vaak met een jaar of 25 alweer gekapt. Als je bedenkt dat bomen met gemak 200 tot 300 jaar kunnen worden, kap je dus eigenlijk een boom die nog maar in zijn kleutertijd zit." Ook voor de biodiversiteit zijn monumentale bomen van levensbelang. Karel: "Een Amerikaanse eik biedt huisvesting aan zo'n 45 verschillende insectensoorten, een monumentale inlandse eik telt het tienvoudige. Dat geeft wel aan hoe ontzettend belangrijk het is dat bomen de ruimte maar ook vooral de tijd krijgen om echt helemaal uit te groeien."

Binnenkort volgt er ook nog een bomenwandeling in Groenlo en in de toekomst wil de organisatie ook nog een bomenfietstocht organiseren in Oost Gelre. Houd hiervoor de berichtgeving in deze krant in de gaten.