Marian ten Barge, staand in haar eigen leslokaal, neemt na 40 jaar afscheid. Foto: Theo Huijskes
Marian ten Barge, staand in haar eigen leslokaal, neemt na 40 jaar afscheid. Foto: Theo Huijskes

Juf Marian neemt afscheid na 40 jaar basisonderwijs

'Het dagelijks omgaan met kinderen is het mooiste wat er is!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Na 40 jaar trouwe dienst als leerkracht in het basisonderwijs, waarvan 39 jaar aan de basisschool St. Willibrordus in Groenlo, zwaait Marian ten Barge (60) aan het eind van het huidige schooljaar af. Van de inmiddels tot het meubilair van de school behorende leerkracht, die in de afgelopen vier decennia altijd les heeft gegeven aan de groepen 1, 2 en 3, wordt in de eerste weken van juli afscheid genomen. Daarmee vertrekt een vertrouwd en met name zeer betrokken onderwijzeres. Dit laatste niet alleen met betrekking tot het geven van les, maar zeker ook ten aanzien van het organiseren alsmede motiveren van themabijeenkomsten alsmede allerlei andere activiteiten ten behoeve van de schooljeugd.

Met Marian praten over haar loopbaan, haar hobby's en haar toekomst, doen wij in haar eigen leslokaal in de Groenlose basisschool. "Na de basisschool heb ik de KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) in Enschede gevolgd, waarna ik als 19-jarige één jaar aan de slag ging op de kleuterschool Hummelhof in Groenlo om vervolgens 39 jaar achtereen deze Willibrordusschool als tweede thuis te ervaren. Vanzelfsprekend is het een wereld van verschil wanneer ik de beginjaren vergelijk met de huidige tijd. De druk is heden ten dage veel groter, alles moet vastgelegd en verantwoord worden. Als gevolg van dit laatste komt de aandacht voor datgene wat het belangrijkste is met centraal daarbij het kind in het gedrang."

Plannen voor de toekomst
Marian, samen met haar jongere zus Lydia de beide dochters van wijlen Ben en Toos ten Barge, werd geboren in de Oranjestraat en groeide op in de Prins Mauritsstraat. Nu samenwonende met Jan Arends aan de Borculoseweg in Groenlo, weet de vertrekkende kleuterjuf heel goed wat haar toekomstplannen zijn. "Ik zal me geen moment vervelen. Naast het zijn van juffrouw zijn zaken als ballet en kunst altijd mijn grootste hobby's geweest. Omdat ik in mijn vrije tijd heel graag mag schilderen, heb ik nu al besloten om met ingang van september één dag in de week de Kunstacademie Friesland in Leeuwarden te gaan volgen. Ik ben reeds toegelaten en kijk er enorm naar uit."

Was het ballet in vroegere jaren een bijna dagelijkse bezigheid, een en ander is reeds een aantal jaren geleden op een laag pitje gezet. "Onder de naam Marian's Jazz- en Dansstudio heb ik circa twinitg jaar een balletschool gerund in eerst de Notenboomstraat en later de Kevelderstraat. Naast mijn baan aan school, was ik daar op alle avonden in de week alsmede op de zaterdag en zondag mee bezig. Een erg drukke, stressvolle maar wel schitterende periode." Degenen die Marian kennen, weten dat zij uit een echt carnavalsnest komt. Vader Ben was betrokken bij de oprichting van carnavalsvereniging De Knunnekes en later lid van de Raad van Elf en moeder Toos maakte voor jong en oud de meest kleurrijke carnavalskleding. Marian zelf heeft ooit in de vorm van een eervolle onderscheiding het 'Gouden Knunneke' ontvangen voor al haar verdiensten voor de Grolse carnavalsclub. En hoe kan het anders, die verdiensten lagen met name op het terrein van het ballet. "Ik heb circa 25 jaar de regie gehad over de kleine dansmarietjes en het hofballet en was daarnaast de initiator en begeleidster van het eerste jongensballet binnen de vereniging. Allemaal activiteiten waar ik met enorm veel plezier op terugkijk."

De humor van de kinderen
Terugkomende op haar afscheid, geeft Marian aan niet in woorden te kunnen uitdrukken wat de schoolkinderen voor haar hebben betekend en nog betekenen. ("De laatste jaren heb ik les gegeven aan kinderen waarvan ik de ouders ook in de klas heb gehad!".) "En dat op allerlei gebied, waarbij de humor altijd hoogtij viert. Zoals een vijfjarige leerling, die een opmerking over het koordje aan mijn leesbril maakt met de woorden: 'Kan wel handig zijn juffrouw, maar het is geen gezicht.' Prachtig toch!"

Nu het einde van het hoofdstuk St. Willibrordusschool dichterbij komt, heeft Marian ten Barge er grote behoefte aan om met name de ouders van de kinderen te bedanken. Daarnaast - zonder namen te noemen - al haar voormalige en huidige collega-leerkrachten, de MR (medezeggenschapsraad) en in het bijzonder de ouderraad onder aanvoering van voorzitter Bas Stapelbroek, van wie zij vooral bij het organiseren van allerlei thema- bijeenkomsten, activiteiten en festiviteiten meer dan geweldige medewerking heeft ondervonden. "Chapeau voor al deze mensen!"