200ste Taizé-viering in Groenlo

GROENLO - Er zijn al bijna negen jaar Taizé-vieringen in Groenlo. In september 2009 is de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde begonnen met deze vieringen. Op woensdag 11 juli is in de RK Calixtusbasiliek de 200ste.

Elke tweede en vierde woensdag van de maand is er van 19.00 uur tot 19.45 uur een Taizé-viering. In de wintermaanden (oktober tot en met maart) in de NH Calixtus, ook wel Oude Calixtus genoemd, en in de zomermaanden (april tot en met september) in de 'grote' Calixtus.
De gezangen zijn speciaal voor de gebedsvieringen in Taizé in Frankrijk gecomponeerd. Deze korte liederen zijn meditatief. Ze worden gedurende enkele minuten herhaald om afleidende gedachten tot rust te laten komen en de gebedstekst van het lied goed door te laten dringen. Mede door de eenvoud van de liederen en de herhalingen zijn ze makkelijk mee te zingen, ook als ze meerstemmig gezongen worden
Ook kenmerkend voor Taizé-vieringen is het moment van stilte. Deze stilte duurt ongeveer tien minuten en is bedoeld om te mediteren over de gezongen liederen, de gebeden en schriftlezing en om te bidden, dichter bij God te komen. "Zijn stem laat zich slechts horen in een fluistering, in een ademtocht van stilte. Stil zijn in Zijn aanwezigheid, om Zijn Geest te ontvangen, is reeds bidden."
Om de sfeer van Taizé op te roepen wordt er gebruik gemaakt van veel waxinelichtjes en een oranje doek. Ook is er een speciaal kruis, dat identiek is aan dat in Taizé.
De vieringen verheugen zich in een min of meer vaste groep bezoekers. Men vindt er rust door het meditatieve karakter van de viering. De lichtjes en het oranje doek dragen zeker bij aan de mooie sfeer van de gebedsvieringen.
Een van de doelstellingen van de broedergemeenschap van Taizé is eenheid en verzoening tot stand te brengen. Met deze vieringen hoopt de Oecumenische Raad van Beltrum, Groenlo en Lievelde dan ook een bijdrage aan de oecumene te leveren.


Verschillende stijlen op Dancing in the Street

Vervolg van voorpagina

Het terrein in de sfeervolle binnenstad van Groenlo staat garant voor een mooi feestje en dat was tijdens deze vierde editie van Dancing in the Street niet anders. Bezoekers genieten van de muziek die vanaf meerdere podia te horen is. Maar er is ook livemuziek, onder andere van de Grolse Sam de Vries en van Matt Woods and the Natural Disasters. Het festival kent een uitgebreide line-up en er is niet alleen dancemuziek te horen maar ook andere hits uit de laatste decennia van de vorige eeuw komen voorbij. Het festival doet zomers aan ondanks de toch wat frisse avond. Droog is het wel en de talloze feestgangers komen dan ook massaal naar dit dance-evenement. De aankleding is tropisch en retro tegelijk.

Geen feesttijd verloren laten gaan
Bij de start, het festival begint om 18.00 uur, is het nog rustig op het terrein. Een groep jongens staat rustig te genieten van de muziek van gelegenheidsdeejay Nick Oostendorp én uiteraard van een biertje. De jongens komen uit Erp in Brabant. "We hebben ons jaarlijkse vriendenweekend en we staan op een kampeerboerderij in Rekken. We lazen op social media over dit festival en dat leek ons wel wat. Of we niet een beetje vroeg zijn? Nee joh, we zijn Brabanders en we willen geen feesttijd verloren laten gaan! We zijn graag ruim op tijd", aldus een van de heren. Ze zijn allemaal rond de 35 jaar. "Ik kan wel zeggen 25, maar de foto zegt genoeg", zo zegt de gangmaker, en ze voelen zich prima thuis op dit feestje. "Mooi dat hier mensen van alle leeftijden komen, zo hoort het."

Om 00.00 uur gaat de muziek uit maar bij City Lido gaat het feest verder met onder andere het Episch Uur en The Guilty Pleasures Party. Oost Gelre heeft zichzelf opnieuw op de dance-kaart gezet met dit festival in hartje Groenlo.