Impressie van Kusters. Foto: PR
Impressie van Kusters. Foto: PR

Laarberg gaat nieuw deel in gebruik nemen

GROENLO/EIBERGEN - Het regionaal bedrijvenpark Laarberg wordt geleidelijk ontwikkeld, waarbij telkens voor een deel van het park een bestemmingsplan in procedure wordt gebracht. Momenteel is het bestemmingsplan Laarberg Centraal 2 aan de orde. Dit plan ligt, zoals de naam al zegt, in het centrum van het bedrijvenpark. Centraal 2 volgt op Centraal 1 dat de huidige locatie is van Mueller.

Door Kyra Broshuis

Geen ander alternatief
Directeur Arthur Borst van Laarberg vertelt wat de bedoeling is. "We hebben op Laarberg nog maar weinig grond uit te geven, daarom willen nu van start gaan met de uitbreiding van Centraal 2." Volgens Borst is er ruimte nodig om de aan de vraag te kunnen voldoen. "We hebben te maken met een inhaalvraag na de economische crisis. Laarberg zit, zeker nu de nieuwe N18 afgerond is, op een prima en goed bereikbare zichtlocatie. We hebben een marktverkenningsonderzoek uit laten voeren en daaruit blijkt dat er in de regio geen reëel alternatieven zijn voor zwaardere bedrijven."

Duurzame energie, maakindustrie en agrofood
Laarberg is een bedrijvenpark voor de hele Oost-Achterhoek en is onderscheidend op twee manieren, zo legt Borst uit. "Ten eerste hebben we hier zeer grote kavels beschikbaar en daarnaast is Laarberg geschikt voor bedrijven in zwaardere milieucategorie. Bedrijven met een milieucategorie van 3 tot 5.1 (6 is de zwaarste categorie) en met een oppervlakte van minimaal 5.000 m2 kunnen zich hier vestigen. Laarberg heeft inmiddels een aantal zeer grote bedrijven getrokken waaronder Mueller, dat dit jaar geopend is. Dit bedrijf zit vanwege de omvang van het bedrijf in de categorie 5.1." Laarberg richt zich op drie categorieën bedrijven: duurzame energie, maakindustrie en agrofood. "Het is in elk geval al zeker dat Kusters Olie komt met het tankstation van de toekomst. Dit bedrijf zal 1 hectare beslaan, waarbij ook ruimte is voor vrachtwagenchauffeurs om te overnachten."

Blijven informeren
Borst en zijn collega's van Laarberg BV vinden het belangrijk om de inwoners en Groenlo en Eibergen te blijven informeren over de stand van zaken op Laarberg. "Dat doen we graag. Wij hechten er waarde aan dat mensen weten wat er hier gebeurt." Afgelopen woensdagavond was een bijeenkomst bij De Mattelier waar omwonenden werden geïnformeerd over de plannen. "Deze mensen zijn persoonlijk door ons aangeschreven. Het gaat om zo'n 30 tot 40 huishoudens die binnen de zogenaamde geluidszone vallen. Dat zijn omwonenden van de Laarberg maar ook enkele (toekomstige) bewoners de wijk Brouwhuizen in Groenlo."

Geluidszone
Er is voor heel Laarberg een geluidszone van kracht, waardoor er bedrijven met een bepaalde geluidproductie gevestigd kunnen worden. De geluidszone is een bufferzone tussen de bedrijven op het bedrijventerrein en de woningen in de omgeving. "Zo'n zone biedt duidelijkheid aan alle belanghebbenden. Buiten de zone mag de geluidbelasting van alle bedrijven op het park niet hoger zijn dan 50 dB. Binnen de zone zijn hogere grenswaarden vastgesteld. Deze grenswaarden gelden voor bestaande en nieuw te bouwen woningen. Voor grenswaarden geldt dat ze aan strikte voorwaarden moeten voldoen zodat een aanvaardbaar woon- en leefklimaat gewaarborgd is. Voor bedrijven zijn grenswaarden belangrijk in verband met de rechtszekerheid. De huidige geluidszone is vastgesteld in mei 2017 en is nog niet opgenomen in een bestemmingsplan. Een aantal woningen krijgt nieuwe hogere waarden voor de toegestane geluidbelasting. Het gaat dan om 1 tot 5 dB extra."

De bestemmingsplannen voor het nieuw in te richten deel op Laarberg liggen tot en met 26 juli ter inzage bij de gemeente Oost Gelre.