Eikenprocessierupsen op een boom langs de gracht in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Eikenprocessierupsen op een boom langs de gracht in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Vragen over bestrijding eikenprocessierups

Diertjes zorgen voor verschillende gezondheids problemen

Door Kyra Broshuis

GROENLO - In heel Oost Gelre zijn er klachten over de eikenprocessierups. Deze diertjes leven op eikenbomen en zorgen regelmatig voor gezondheidsproblemen bij mens en dier. Bij het vervellen van de eikenprocessierupsen laten de brandhaartjes los. Contact met de huid kan bij mens en dier ernstige jeuk, huidirritatie, ontstekingen en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.

Overlast voor wandelaars en
fietsers

Tijdens de commissievergadering van afgelopen week stelden zowel Jarno Hilge namens D66 en Maaike Bröcker namens OOG vragen over de bestrijding van de dieren. "In de vele nieuwsberichten van de afgelopen tijd hebben we kunnen lezen dat de komende jaren alleen nog maar meer overlast ondervonden zal worden. In Lichtenvoorde moest de route van de avondvierdaagse in Lichtenvoorde al op verschillende punten verlegd worden en op bepaalde plekken binnen de gemeente kan niet meer veilig worden gewandeld en gefietst", zo zei Hilge. Hij wilde onder andere weten of het college erkent dat er met de eerste bestrijding, het vergiftigen, te laat begonnen is en of het college bereid is te zoeken naar natuurlijke bestrijding zoals het verbeteren van de leefomgeving van de vogels die de rupsen eten (onder ander kool- en pimpelmezen). Bröcker zei dat het Kenniscentrum Eikenprocessierups van de Wageningen Universiteit meldt dat het stimuleren van de biodiversiteit erg belangrijk is om zo meer natuurlijke vijanden van de rups te krijgen. Ze wil weten of het college voornemens is te werken aan een grotere biodiversiteit.

Betere biodiversiteit
Wethouder Bart Porskamp antwoordde dat er is gekozen voor bestrijding in een bepaalde zone rond de kernen en langs openbare wegen. "En niet op particuliere gronden. Er is momenteel inderdaad geen sprake van een natuurlijke balans, er zijn nog onvoldoende natuurlijke vijanden van de rups. Ons groen- en bermbeheer is er wel degelijk op gericht de biodiversiteit te versterken. Eerder beginnen met bestrijden heeft geen positief effect. Er is geen sprake van een onbeheersbare toestand in onze gemeente. De bestrijding is in handen van Wolterinck en daar zijn we zeer tevreden over. We krijgen veel meldingen binnen waarbij zich niet of nauwelijks risico's voordoen." Bröcker uitte haar zorgen over de plannen om in de toekomst het bermbeheer over te laten aan een groep agrariërs. Porskamp reageerde als volgt: "Ook agrariërs hebben belang bij een goede biodiversiteit."