De organisatie voor het pand van de Helmhorst. Vlnr. Rob Veenstra, Constantijn Schreiber, Gerrit Voltman, Malou Nijman en Joris Breukers.  Edy Breukers ontbreekt op de foto. Foto: Leander Grooten
De organisatie voor het pand van de Helmhorst. Vlnr. Rob Veenstra, Constantijn Schreiber, Gerrit Voltman, Malou Nijman en Joris Breukers. Edy Breukers ontbreekt op de foto. Foto: Leander Grooten

Voor de laatste keer onvergetelijk plezier

25ste toertocht voor mensen met verstandelijke beperking

Door Leander Grooten

ACHTERHOEK - Voor cliënten is het ieder jaar uitkijken naar de Hamaland Helmhorst Run: een rit in een zijspan door de regio. Teleurstellend is dat de 25ste editie op 7 juli 2018 de allerlaatste is. Met des te meer motivatie maakt de organisatie er een onvergetelijke dag van.

De Hamaland Helmhorst Run wordt jaarlijks georganiseerd door de Motorclub Hamaland voor cliënten van De Helmhorst, onderdeel van ZoZijn. Ooit begonnen als leuk idee om eenmalig aan te bieden aan een zorginstelling toen de motorclub 25 jaar bestond, is uitgegroeid tot een jaarlijks spektakel waar het plezier van afspat.

Motorrijders tekort
Het draaiboek met 48 actiepunten voldoet elk jaar. Over animo van sponsoren en cliënten klaagt de organisatie niet. Maar er zijn onvoldoende vrijwilligers die de tocht begeleiden, zo luidt de conclusie. Joris Breukers van Motorclub Hamaland: "Voor het verrijden van de tocht zijn minimaal dertig motorrijdende verkeersregelaars nodig. "Onze club vergrijst en de vereiste cursus is hoogdrempelig geworden. Het lukt niet meer." Constantijn Schreiber vult zijn clubmaat aan: "Vaak stopt iets omdat er geen kartrekkers zijn, wij missen juist mankracht in de uitvoering."

Zijspanplezier
Gerrit Voltman is er, evenals Edy Breukers, vanaf het prille begin bij. Met krantenknipsels van vroeger toont hij dat het vaste recept van cliënten van De Helmhorst op de motor onbeperkt houdbaar is. "Ook motorrijders vinden het fantastisch, er zijn vier zijspannen die elke editie hebben meegedaan. En ze komen van overal uit het land, ook uit Duitsland." Schreiber: "Er doen in totaal 180 mensen mee. Die gaan we flink belonen door af te sluiten met een barbecue, samen met de cliënten."

Cliënt beslist zelf
Hoewel vorig jaar gestopt, komt voormalig manager van de Helmhorst Rob Veenstra terug op het oude honk. "Ik weet nog goed dat er in 2002 bezwaren waren tegen deze toertocht." Tegenstanders vonden dat gehandicapten te kijk werden gezet. "We vroegen het de cliënten zelf en die waren duidelijk: als ik wil, doe ik mee, anders niet. Dat is mijn eigen beslissing." Jaarlijks doen er meer dan vijftig cliënten van de Helmhorst mee aan de toertocht. Clientondersteuner Malou Nijman organiseert dit jaar mee. "Het is mijn eerste en dus ook meteen mijn laatste keer," zegt ze, "Het is een geoliede organisatie met leuke mensen."

Publiek gewenst
De toertocht rijdt op 7 juli vanaf 09:45 uur dwars door Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre. "We komen langs pleisterplekken in de dorpen, maar ook langs de (te)huizen waar de cliënten wonen." Via Winterswijk en de buurtschappen komt de stoet rond half 11 bij gebouw Juliana in het Woold en wordt daarna Aalten aangedaan. Na het ritueel van lunch met muziek van De Eierjongens zullen de motorrijders met de cliënten rondom half 3 in de middag Bredevoort aandoen, en even later Lichtenvoorde. Breukers: "We roepen iedereen op om langs de kant te staan en te zwaaien naar de stoet. Daar doe je iedereen een enorm plezier mee. Het is de laatste keer dat het kan."

Geen traan
De motorrijders en de zorgprofessionals kijken terug op mooie jaren en goede herinneringen. Eenmaal ging het niet door wegens extreme hitte. "Maar nooit enige malheur,'" aldus Rob. Joris: "Motorclubs zijn de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest. De Hamaland Helmhorst Run is een mooi voorbeeld wat motorclubgevoel ook kan doen." Hij verwacht niet dat de afsluitende barbecue een tranendal wordt. Enigszins berustend: "Het is zoals het is, daar kunnen we niks aan veranderen." Vooralsnog is de laatste tocht nog te verrijden, en daar heeft een ieder zin in: rijder, organisator en cliënt.

De start is om 9.45 uur op de Lange Brug.


www.mchamaland.nl