Volgens de Torenwachter zijn wij Achterhoekers een beetje de weg­­ kwijt­

Ik heb de indruk, beste Grollenaren, ik heb de indruk dat we hier in onze rustieke en fraaie Achterhoek een beetje de weg kwijtraken. Dat is raar, zullen jullie zeggen want er is net een nieuwe, rappe en kaarsrechte snelweg aangelegd van Groenlo naar Enschede. Dan kun je het spoor toch niet bijster raken! Maar je kunt ook op een andere manier de weg kwijt zijn. Valt het jullie ook op dat we hier zo overdreven gaan doen de laatste tijd? Elke dag lees en hoor ik nu berichten en geluiden dat het hier fantastisch met ons gaat, dat we ons overal op de voorgrond dringen, dat we niets dan megalomane projecten gaan opzetten. Alle hotemetoten van de Achterhoek gaat er met gestrekt been in. Wat krimp, explosie van werkgelegenheid, van vertier, van snelle nooit verwachte verbindingen. Het is er allemaal. De ontwikkelingen met Duitsland gaan in hoge snelheidsvaart, we vercommercialiseren, we gedragen ons als dandy's, we rukken massaal op naar de Staten Generaal, we laten ons gezicht zien! Ze zullen ons daar potverdorie nog eens leren kennen - wij Achterhoekers zijn het meest avant-gardistische volkje dat in Nederland rondstruint. Zelf raak ik buiten adem van die berichten, maar dat is het niet alleen. Ik vraag me af of dat zo moet. Ik twijfel namelijk of we onszelf wel laten zien. Het doet me denken aan een eenvoudige jongen die een prachtige meid heeft versierd en nu bij haar deftige thuis zijn opwachting moet maken. De hoeveelheid diploma's die hij bezit, neemt dan een buitenproportionele omvang aan. Zijn aantal mislukkingen reduceert hij tot nul en hij verdiept zich graag in kunst en wetenschap, maar over zijn simpele zondagmorgenvoetbal dat tot ver in de avond duurt, spreekt hij niet.

De ouders van het beeldschone meisje - wijs geworden door alsmaar oprukkende aanstaande kandidaat-schoonzonen – kennen de truc wel en doen van de geëtaleerde kwaliteiten van de jongen automatisch al zo'n 25% af. Zo ongeveer.

Ik denk eigenlijk dat ze dat in Den Haag over de Achterhoek ook doen. We roeren enorm de trom. Rond Doetinchem is dat het allerergst, daar doen ze of we één grote metropool aan het worden zijn. Ik ben eigenlijk bang dat we onze echte karaktertrekken gaan verliezen. Dat we ons anders voordoen dan we zijn. Dat we straks gewoon een wat schreeuwerig stukje Nederland zijn, dat alsmaar roept dat we op achterstand worden gezet. We verkleinen daardoor eigenlijk onze natuurlijke voorsprong denk ik.

Het mooie van dit gebied is dat we ons eigen karakter hebben, dat de klokken net wat minder snel tikken dan in het westen. Maar als we ons gaan overschreeuwen dan is er geen verschil meer. Hoe die situatie zo ineens is ontstaan is me eigenlijk een beetje een raadsel. Ik geef toe dat ik zelf in alle toonaarden de stad Grol promoot, maar daar zit toch altijd veel zelfspot in. Je weet dat het niet waar is, maar vooruit.

We hebben nu een Achterhoek Board, dat is geen hardboard of ander bouwmateriaal, maar meer een grootse constructie om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Welke kant, denk ik dan. Het zal allemaal goed bedoeld zijn, maar ik heb toch mijn reserves. Dit is een uniek gebied met een kleinschalig karakter en dat is juist zo ongelooflijk aantrekkelijk. Dat wil ik graag behouden. Ik ben zo bang dat we dat door alle bombastische experimenten kwijtraken. We krijgen een soort nieuw westen terug, terwijl we juist een heel mooi oosten hebben.


Torenwachter