Foto: PR Openluchttheater Eibergen
Foto: PR Openluchttheater Eibergen Foto:

Unieke openlucht- theaters

'Op wie of wat zijn jullie het meest trots?' Die vraag stelde ik een tijd geleden aan ondernemers in Eibergen. Uit de zaal kwam een luid: 'Het Openluchtheater!' Direct gevolgd door: 'De vrijwilligers van het Openluchttheater!' Onlangs mocht ik zelf genieten van deze bijzondere plek en z'n betrokken medewerkers. Vanuit het dorp loop ik ernaartoe. Vriendelijke gezichten heten me welkom al voor de ingang. Overal mensen die mij een fijne avond willen bezorgen en zichtbaar trots zijn op 'hun' theater. Zoals de mevrouw die kussentjes uitdeelt, waardoor we lekker zacht kunnen zitten op de tribunes.
Het is niet voor niets dat de Eibergse ondernemers trots zijn op deze vrijwilligers. In 2009 was het theater bijna failliet. Een groep enthousiastelingen zette de schouders eronder. Daarna is het snel gegaan. Ondertussen zijn er zo'n 2.000 donateurs die het mogelijk maken dat de tribunes vernieuwd zijn, het swingplein is verhard, een bar is toegevoegd aan het terrein en een parachutedoek zorgt voor een intieme sfeer. Wanneer ik het terrein oploop ben ik aangenaam verrast door de sfeervolle aankleding met vele solarbollen. Ellen ten Damme, Blaudzun, 10CC en Typhoon vonden hun weg al naar Eibergen. Maar niet alleen muziek wordt geprogrammeerd. Op 8 juli vindt het Achterhoeks Streekfestival weer plaats. En op 1 september geeft neuro-psycholoog Eric Scherder er een theatercollege.
Het Openluchttheater in Eibergen is in de Achterhoek niet uniek, wat het zeker niet minder bijzonder maakt. In tegenstelling zelfs! We mogen heel blij zijn met al die vrijwilligers die cultuur in de open lucht mogelijk maken. En zorgen voor nieuwe geschiedenis. Want wie kent niet het Lochem Festival? Op 23 mei 2018 was het vijftig jaar geleden dat het eerste Lochem Festival plaatsvond. Een initiatief van Joost Carlier uit Lochem die met zijn vrienden besloot dat er op Hemelvaartsdag iets anders moest gaan gebeuren dan het traditionele dansfeest. Ik kan me herinneren dat ik als klein meisje in de tuin stond en flarden van Mink DeVille opving. En ook Joan Jett, The Straycats, Motorhead, Mothers Finest en Slade zorgden dat het publiek op de banken stond. Nu zorgen de vele vrijwilligers ervoor dat er nieuwe herinneringen gemaakt worden in het Lochemse Openluchttheater. Met bijvoorbeeld de Edwin Evers Band, Racoon en de Lochemse Popmeeting 2.0, een klein maar fijn festival.
Het Steengroevetheater in Winterswijk mag in dit rijtje niet ontbreken. Ook al is het dit jaar rustig in de groeve. De stichting heeft een jaartje rust ingepland, om volgend jaar nóg grootser uit te kunnen pakken. In 2019 is het de beurt aan een verrassende en imposante versie van Mozart's opera 'Die Zauberföte'. In dat jaar is het dertig jaar geleden dat de groeve (toen nog de 'Oehoe groeve') voor het eerst werd ingezet als theater. Een eerbetoon, dus. Regisseur Jasper Korving en muzikaal leider Gerben Kruisselbrink zijn er al weer hard mee aan het werk. Samen met tientallen vrijwilligers en gaan zij volgend jaar vast weer voor een kunststukje zorgen, na al zeven eerdere succesvolle edities met onder andere Jesus Christ Superstar, The Wall en Shakespeare's Midzomernachtsdroom.

Het Openluchttheater Engbergen is voor mij nog onbekend terrein. Binnenkort maar eens kijken wat daar allemaal gebeurt.

Linda Commandeur