Ruimte beschikbaar voor kwalitatief goede bouwplannen

Tijdens de afgelopen commissievergadering diende ons VVD Raadslid Frank Boschker een praatstuk in over de kwalitatieve planningslijst woningbouw 2018. Het voorstel was om een categorie huur tot 450 euro toe te voegen. Dit werd door de andere fracties gedragen, tot tevredenheid van de VVD. De Kwalitatieve planningslijst woningbouw 2018 geeft aanleiding tot de vraag: "Wordt er wel gebouwd naar behoefte?".

Uit de lijst valt op te maken dat de behoefte tot 2025 in totaal 257 woningen zou zijn. Deze behoefte komt voort uit de prognosecijfers voor Oost Gelre volgend uit de Primos 2017. Dit is een prognose over het aantal inwoners, het aantal huishoudens, de woningvoorraad en de woningbehoefte. Deze cijfers zijn naar beneden bijgesteld door de provincie. Het is nog niet duidelijk waarom dit is gebeurd en dat krijgen wel later nog te horen. Ondanks de bijgestelde prognosecijfers mogen er volgens de lijst 257 woningen bijgebouwd worden. Bijna al deze woningen liggen al vast in de plannen. De zogenoemde groene plannen. De planningslijst laat zien dat er 230 groene plannen zijn, plannen die volgens de gemeente voldoen aan de behoefte. Dat zou betekenen dat de ruimte voor nieuwe initiatieven slechts 27 woningen is.

We willen allemaal graag jongeren voor onze gemeente behouden. Van de 230 groene plannen vallen 17% in de categorie huur goedkoop tot 600 euro en 11% in de categorie koop goedkoop tot 170.000 euro. De VVD constateert dat er geen categorie huur tot 450 euro is. Een categorie waar jongeren die nu nog thuis wonen in afwachting van een betaalbare woning wel behoefte aan hebben en waar marktpartijen mogelijkheden voor zien. Volgens de VVD zou een dergelijke categorie moeten worden toegevoegd, zodat we jongeren uit Oost Gelre behouden en niet zien vertrekken naar elders. In grote lijnen werd dit idee omarmt door de andere partijen.

Ook het college staat positief tegenover het stimuleren van bouwplannen in het (nog) goedkope(re) segment. De wethouder gaf aan ruimte in de reservering te hebben voor dergelijke kwalitatief goede plannen om jongeren betaalbare woningen te bieden. Eerder op de avond was n.a.v. vragen van onze coalitiepartner CDA al te horen dat er vanaf 2020 nieuwe kavels aangeboden zullen gaan worden in alle kleine kernen. Al met al een vruchtbare avond op het thema woningbouw.


Fractie VVD Oost Gelre:

Kees Porskamp: k.porskamp@oostgelre.nl

Fiona Algera: f.algera@oostgelre.nl

Frank Boschker: f.boschker@oostgelre.nl

Ellen Ribbers: e.ribbers@oostgelre.nl

Alfred Wopereis: a.wopereis@oostgelre.nl