Pastor Den Hartog zegent deze oldtimer. De eigenaar kan, met Gods hulp, veilig op pad. Foto: Kyra Broshuis
Pastor Den Hartog zegent deze oldtimer. De eigenaar kan, met Gods hulp, veilig op pad. Foto: Kyra Broshuis

Pastor zegent auto's en rollators

GROENLO - Op de zonovergoten morgen van zondag 1 juli laten verschillende parochianen én andere kerkgangers bij de H. Calixtusbasiliek in Groenlo hun voertuig zegenen door pastor Den Hartog. Het is een oude traditie die door de Sint Paulusparochie met liefde in ere wordt gehouden. De parochie bestaat uit de R.K. geloofsgemeenschappen Beltrum, Groenlo, Lievelde, Neede, Rekken en Rietmolen.

Door Kyra Broshuis

Na de viering in de kerk staan de belangstellenden, met hun voertuig, buiten op het plein. Een tiental mensen loopt met rollator langs de pastor om hun hulpmiddel te laten inzegenen. Onder hen een ouder echtpaar uit Gouda. "Waarom wij dit doen? Nou, ik ben drie keer aan mijn heup geopereerd en ik heb nu een nieuwe heup gekregen. Ik kan helaas nog niet zonder rollator lopen maar dat wil ik wel heel graag. Mijn spieren moeten nu aansterken en ik vertrouw erop dat God me daarbij helpt. Een inzegening van de rollator door de pastor is een goed begin", legt mevrouw uit. "We staan op een camping in Ruurlo en we lazen over deze traditie. Dat kennen we in Gouda niet. Mooi hoor. Trouwens, alles is hier mooi in deze omgeving." De pastor loopt verder naar twee blinkende oldtimers. Een Volvo en een Mercedes, beiden uit 1968. Peter Gunnewijk, eigenaar van de Volvo, is blij met de traditie van het inzegenen. "Als ik er al ver mee reis, is het misschien toch een mooie bescherming. Ons katholieke geloof is een blij geloof en ik vind het mooi dat dit soort dingen nog wordt georganiseerd." René Klein Gunnewiek, eigenaar van de Mercedes, is het met Gunnewijk eens. "Dit is toch een prachtige traditie, die moeten we in ere houden. Ik heb niets met Rome maar dit vind ik erg mooi. Vroeger gebeurde dat al: de boeren lieten de akkers inzegenen en het huwelijk werd ingezegend door wijwater over het laken van het bed te sprenkelen. Ik houd van deze tradities, daarom ben ik hier."

Sint Christoffel
De mensen die hun voertuig laten inzegenen, ontvangen een Sint-Christoffelpenning die aan de sleutelbos gehangen kan worden. "Sint-Christoffel is de patroonheilige van onder andere de reizigers. Zijn reisamulet dient als geluksbrenger voor onderweg en voorkomt ongelukken. Tijdens de reis zal de Heilige Christoffel over je waken en je weer veilig thuis brengen", zo luidt de verklaring.

Pastor Den Hartog zegent fietsen, auto's en rollators. Foto: Kyra Broshuis