Joke en Erna (r) met op de toonbank van Eva Ondermode een keur aan BreiBoezems, met een cadeauverpakking waarin het wordt afgegeven. Foto: Leander Grooten
Joke en Erna (r) met op de toonbank van Eva Ondermode een keur aan BreiBoezems, met een cadeauverpakking waarin het wordt afgegeven. Foto: Leander Grooten

Handwerkgroep maakt
BreiBoezem

ACHTERHOEK – Na een borstamputatie als gevolg van kanker, is een prothese een manier om de vrouwelijkheid van het lichaam terug te vinden. De landelijke stichting BreiBoezem heeft als doel vrouwen gratis te voorzien van een gebreide prothese. In de Achterhoek worden deze door lokale vrijwilligers gebreid en uitgegeven. Erna, Joke en Diana zijn de initiatiefnemers in de regio en Eva Ondermode is het informatie- en uitgiftepunt.

Door Leander Grooten

De gebreide borstprothese is een alternatief voor uitwendige siliconen borstprothese en bij borstbesparende operaties. Ze zijn comfortabel, wasbaar en voelen als 'echt' aan. Je kunt er zelfs mee zwemmen. Nadelen zijn er bijna niet. Erna van Eva Ondermode: "Een borst heeft een bepaald gewicht dat de vrouw al jaren meedraagt. Een lichtgewicht BreiBoezem kan onwennig zijn omdat dit een ander gewicht is. Verder kan ik geen nadeel bedenken." Een siliconen prothese wordt slechts eenmaal per twee jaar vergoed door de zorgverzekering en gaat van het eigen risico af. Een BreiBoezem daarentegen is gratis. Een klant krijgt één setje van twee stuks: één voor in de was en één om te dragen.

In de ondermodezaak van Erna Vaags kwam een klant voor een prothese-bh. "Zij droeg een BreiBoezem en vertelde mij erover. Ik raakte enthousiast over het concept." Bij navraag bleek de Winterswijkse Diana Garstenveld al te breien voor Stichting BreiBoezem. Op haar beurt werd Joke Droppers getipt. Joke, fervent handwerkster en leidster van de Winterswijkse Handwerkontmoeting: "Ik werd geadviseerd kennis te maken met Erna. Niet lang daarna breide ik met een team de BreiBoezems!"
Daarmee was de basis gelegd voor een samenwerking van drie Achterhoekse dames.

Een BreiBoezem is een handgemaakte prothese die in elke behamaat verkrijgbaar is. De vulling heeft een wattige structuur. Je kunt er naar eigen wens plukjes uithalen of bij in doen. Joke Droppers: "Het is een soort fiberfill. We breien met honderd procent katoen om huidirritaties te voorkomen. Het is een zacht, ademend garen dat niet warm aanvoelt."

Prothese als cadeautje
Om een BreiBoezem te krijgen stuurt de klant een e-mail aan de stichting. "Alleen de adresgegevens en de bh-maat is al voldoende om door te sturen. Het kan ook bij mij in de zaak," aldus Erna. Joke heeft inmiddels een voorraad aangelegd om snel te kunnen leveren. "Ik verpak de BreiBoezem als een klein, persoonlijk cadeautje en breng dat naar Erna, zodat het in haar winkel kan worden uitgegeven aan de klant, meestal binnen een paar dagen." De BreiBoezem wordt vervolgens gedragen in een prothese-beha.

Klantenkring
De meeste BreiBoezems die in Winterswijk worden gemaakt, blijven in de Achterhoek. Soms gaan ze over de grens. Zo is er al eentje op Curaçao en in Zuid Frankrijk. "Dat zijn Achterhoekers die daar een camping hebben. Toen ze eens terugkwamen, bestelde ze een set. We hebben ook enkele Duitse klanten."
In het jaar dat Diana, Joke en Erna actief zijn, zijn er al meer dan honderd BreiBoezems over de toonbank gegaan.

Handwerkontmoeting
Joke Droppers organiseert meer dan vier jaar een tweewekelijkse Handwerkontmoeting in Den Angang aan de Markt in Winterswijk. Een groep van meer dan twintig dames komt bij elkaar om diverse handwerkjes te maken. "Elk jaar breien of haken we voor een goed doel, zoals mutsjes voor kindjes in Gambia," vertelt Joke. De Handwerkontmoeting wordt gefaciliteerd door de Protestantse Gemeente Winterswijk en heeft tot doel elkaar te ontmoeten middels een activiteit.
De BreiBoezems worden vervaardigd door zes 'Handwerkontmoeters'. "Je moet ervaren breier zijn om dit te kunnen. Het is kwaliteit dat ze leveren, en dat helemaal kosteloos", zo prijst Joke haar team.

"We hopen dat vrouwen die het nodig hebben nu weten dat er een alternatief is voor siliconen protheses. We helpen ze graag om de ervaring van een BreiBoezem op te doen," besluit Erna.


www.breiboezem.nl
www.evaondermode.nl
info: 06-48824439