Het routenboekje in een handig zakformaat. Op de achtergrond links Joske Elsinghorst, rechts wethouder Marieke Frank en in het midden toeristisch coördinator Bernou Wagenaar. Foto: Kyra Broshuis
Het routenboekje in een handig zakformaat. Op de achtergrond links Joske Elsinghorst, rechts wethouder Marieke Frank en in het midden toeristisch coördinator Bernou Wagenaar. Foto: Kyra Broshuis

10.000 stappen vanuit elke kern

OOST GELRE- Het is een gegeven; om fit en gezond te blijven is het belangrijk om elke dag minstens 10.000 stappen te zetten. Vaak een hele opgave maar niet als je de 10.000 stappenroutes in de gemeente Oost Gelre volgt.

Met tips en wetenswaardigheden
"Deze routes lopen door mooie gebieden en langs bijzondere bezienswaardigheden. Bij de routes staan interessante wetenswaardigheden vermeld en tips om eens in je eigen gemeente iets bijzonders te ontdekken", vertelt Bernou Wagenaar, toeristisch coördinator van de gemeente Oost Gelre. Het handzame boekje met negen routes werd afgelopen vrijdag gepresenteerd bij De Leemputten in Zwolle. "Dit is één van die mooie plekjes waar een 10.000 stappenroute langsloopt en een prachtig stukje natuur in onze gemeente. Het mooie van dit nieuwe boekje is dat er in elke kern (Groenlo, Lichtenvoorde, Lievelde, Zwolle, Harreveld, Mariënvelde, Vragender en Zieuwent) een route start en eindigt. Het is natuurlijk makkelijk om in je eigen kern een route te lopen maar het is de moeite waard om ook eens in een andere kern te gaan wandelen. Ik heb de routes zelf ook gelopen en ze zijn stuk voor stuk verrassend."

Fit en gezond ouder worden
Wethouder Marieke Frank, die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, erkent dat het soms lastig is om die 10.000 stappen te zetten. "Ik weet hoe moeilijk dat is, het is best een fors aantal om bijvoorbeeld op een gewone dag te zetten. Je moet echt iets extra's doen. Wij willen er als gemeente graag aan meewerken dat mensen fit en gezond ouder worden. Preventie is daarbij ontzettend belangrijk. Met deze routes hopen we het onze inwoners wat makkelijker te maken om ook daadwerkelijk die 10.000 stappen per dag te zetten. Deze negen rondes daarbij ook nog eens hele mooie aanvullingen op de al bestaande wandelroutes in Oost Gelre." De routes zijn beschreven door Joske Elsinghorst en Kyra Broshuis en het boekje is verkrijgbaar bij de VVV's in Groenlo en Lichtenvoorde voor 2,50 euro.

Winst voor duiven van Olyslager

OOST GELRE - Vrijdag 6 juli namen vijf liefhebbers met zestien duiven deel aan de overnacht-vlucht vanuit het Franse Dax voor een overnachtvlucht over 1077 km.

Er waren vijf prijzen te winnen. Er werd vrijdag om 13.30 uur gelost. De eerste prijsduif was zaterdag 7 juli om 17.47.57 uur voor A. Olyslager. De laatste prijs ging naar M. van Melis.

De uitslag: 1, 3. A. Olyslager (zes mee); 2. Heezen-Goossens (twee mee); 4, 5. M. van Melis (drie mee).