Wethouder Marieke Frank metselt de munt en Peter Konings assisteert bij het plaatsen. Foto: Ferry Broshuis
Wethouder Marieke Frank metselt de munt en Peter Konings assisteert bij het plaatsen. Foto: Ferry Broshuis

Wethouder Frank plaatst bronzen munt op Markt

Groenlo weer een toeristische attractie rijker

Door Ferry Broshuis

GROENLO – Je kon zaterdagmorgen goed zien dat wethouder Marieke Frank van Oost Gelre uit een familie van bouwondernemingen stamt. Met vaardige hand 'metselde' ze op de Markt de 24ste koperen munt op zijn plek. Via die munten met elk een bijzondere afbeelding - in totaal zijn er nu dus 24 geplaatst - kan de bezoeker met zijn smartphone steeds extra informatie krijgen over de in de buurt zijnde gebouwen. Een app vertelt dan wat er te zien is en je kunt als je dat wilt daar zelf nog wat aan extra informatie aan toe voegen op de site, waardoor er een eigen 'grollepedia' ontstaat, zoals Peter Konings van IdeeMedia- de bedenker van het project - dat kernachtig uitdrukt.

GOV
Het plan is ontwikkeld in verband met het 100-jarig bestaan van het Groenlose Ondernemers Verbond (GOV), dat in september officieel wordt gevierd. De bronzen munten zijn op diverse plekken geplaatst met steeds fraaie tekeningen van het betreffende gebouw en ze zijn ontworpen door Doris de Jong. En via de app geven die dus extra informatie over bijvoorbeeld het stadhuis, de stadsboerderij en de basiliek en sinds zaterdag ook over de oude Calixtuskerk. Eigenlijk is het een virtuele gids die de bezoekers op verrassende en aangename wijze vergezelt door het fraaie centrum van Groenlo.
De bronzen munten zijn niet in een bepaalde volgorde geplaatst. Ook als je er toevallig langs loopt kun je via de app meteen informatie krijgen op Muntenroute Groenlo.

Kinderen
Voor de kinderen komt er later dit jaar nog een speurtocht langs de munten, dus dat wordt volgens mensen die het weten kunnen weer een nieuwe sensatie.

Bijdragen
Wethouder Marieke Frank bracht zaterdagmorgen bij de VVV aan het begin van de bijeenkomst dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan deze nieuwe toeristische voorziening. Het wordt breed gedragen door diverse instanties en dat is altijd een goede voedingsbodem, aldus de wethouder.
Erg content met de route was ook de werkgroep Promotie Groenlo en ook de toeristische coördinator van Oost Gelre, Bernou Wagenaar, gaf daar zaterdag blijk van. Artistieke bijdragen zijn ook geleverd door Willem te Molder en Noël Versteegen-Ebbers terwijl de begeleidende teksten werden geschreven door Kyra Broshuis.

Toekomst
Het is dus een project dat breed wordt gedragen en zoals gezegd is het opgezet in verband met het 100-jarig bestaan van het GOV. Het is de bedoeling dat volgend jaar nog eens tien munten worden geplaatst, want Groenlo heeft zoveel markante plekken en gebouwen waarover iets te vertellen valt. Maar zaterdag is dus de Muntenroute Groenlo officieel in gebruik genomen met een vaardige 'metselaar' in de persoon van wethouder Marieke Frank.

De bronzen munt op de Markt. Foto: Ferry Broshuis