De Torenwachter: felle bestuurlijke gevechten over Grolse gracht

Ha, die toeristen, da's genieten hier hè? Jullie hebben natuurlijk vorige week een boottocht op de Grolse gracht gemaakt. Nieuwsgierig geworden naar wat daar allemaal gebeurt. Jullie hebben wel wat gezien, maar nog veel meer gemist. Dat ga ik nu vertellen. Ik zei dat de gracht 'in' is, iedereen wil aan die gracht wonen. En nu zijn er plannen om overal aan de boorden van de gracht peperdure appartementen met de nodige penthouses te bouwen. En omdat iedereen het water wil zien, hangen die appartementen helemaal - maar dan ook helemaal - voorover; dat is wat anders dan niks doen en achterover hangen, nietwaar? "Ze wilt allemaole in 't majem loeren", is nu zo'n typisch Grolse uitdrukking van die jongens die daar vissen. Die zijn natuurlijk mordicus tegen die plannen. "En dan kump 't nog zo wiet dat de vissen straks zwemt in dee penthouses en dat wi'j 't naokieken hebt", roepen ze.

Dat is één mening. De Menno van Coehoorn Stichting en Grolse Actiegroepen die de gracht als kostbaar kleinood (zo klein is-ie toch ook weer niet?) bewaken zijn ook tegen. verloedering van de gracht, roepen zij. Verloedering, vercommercialisering van een uniek stukje Groenlo. Laten die lui die willen bouwen dat maar in Lichtenvoorde doen, is hun advies. Maar dat vind ik dan weer een hele slechte raadgeving: dat is toch wel het laatste dat je een Grollenaar wilt voorstellen, nietwaar? Maar dit terzijde.

En dan zijn er ondernemers die weer een heel ander plan hebben. Ze lopen de deur plat naar het gemeentehuis want ze willen de gracht dempen en daar parkeerplaatsen op laten aanleggen, zodat iedereen, maar dan ook iedereen, zo de stad in kan. Ze hebben uitgerekend dat daar vele duizenden auto's probleemloos geparkeerd kunnen worden. Een kleine minderheid van die ondernemers heeft een nog wat verdergaand plan: ook het aanleggen van parkeerplaatsen maar dan met 2 verdiepingen want de gracht is 4 meter diep en dus twee lagen kan makkelijk. Om de groepen goed uit elkaar te kunnen houden wordt er in het gemeentehuis op twee verschillende niveaus met hen gesproken.

En dan hebben we de vissers, de hengelaars of hoe je ze ook moet noemen. Die willen graag drijvende huisjes op de stadsgracht; ze willen vissen waar op dat moment de meeste vissen zich ophouden of waar de gehate aalscholver en ander voor de vissen gevaarlijk tuig niet verblijft. Drijvende gemakkelijk verroeibare waterwoningen, dat willen ze en ze verwijzen daarbij naar Amsterdam waar heel veel boten, drijvende huizen, liggen. Dat heeft met hier niks te maken, maar het is wel waar dat daar veel drijvende appartementen liggen.

De gemeente staat hier voor een groot dilemma. Dat met die drijvende huisjes willen ze ook verbieden. Maar omdat er geen vaste plek is, die mensen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats, is dat juridisch uitermate gecompliceerd. En dat betekent in gewoon Nederlands dat ze er geen donder tegen kunnen doen. Die vissers waaien met de wind en de golven mee.

Hoewel het nu zomer is en de gemeente op zijn zachtst gezegd niet op volle sterkte opereert, is het toch een gaan en komen van voor- en tegenstanders van allerlei plannen.

Vorige week waren ze bij de gemeente radeloos, maar toen stond er een nieuwe groep op. Die wil alle neuzen dezelfde kant op zien te krijgen. Een soort pacificatiecommissie met de beste bedoelingen voor alle partijen; iedereen wordt in zijn waarde gelaten.

Daar horen we dus eeuwen niks meer van. Volgende week over de wrede kerkers hier.


Torenwachter