Het praktisch nog helemaal leegstaande 'Hart van Grolle. Foto: Theo Huijskes
Het praktisch nog helemaal leegstaande 'Hart van Grolle. Foto: Theo Huijskes Foto:

Hans Kamperman blijft in zijn Hart geloven

GROENLO - Het is 13 februari 2014. Tijdens een bijeenkomst in de locatie BS22 wordt onder grote belangstelling de eerste aanzet gegeven voor een ware Streekmarkt, waarbij en waarvoor in de Beltrumsestraat drie panden worden samengevoegd tot één ultramodern duurzaam gebouw en dat in de vorm van een passage. Voor Groenlo een bijzonder moment, waar lang naar uitgekeken is. Immers geheel Nederland, de regio en ook de gemeente Oost Gelre hebben dan wel te kampen hebben met winkelleegstand, desalniettemin mag de start van de bouw van 'Hart van Grolle' worden beschouwd als een mijlpaal voor het centrum van Groenlo.

Door Theo Huijskes

Voorafgaande aan de officiële openingshandeling destijds voeren een aantal sprekers het woord. Daarbij wordt er gesproken over een uniek project met een verhaal, dat doorweven is met een enorme brok passie. "Een jaar van voorbereidingen is niet voor niets geweest. In 'Hart van Grolle' zal straks het bewijs worden geleverd dat het allemaal ook anders kan. De passage zal worden ingericht met verschillende winkels, waarbij het accent komt te liggen op biologische, verantwoorde streekproducten. Naast de aanwezigheid van onder anderen een slager, groenteboer en bakker, die gaan samenwerken in een coöperatie, zal er in het nieuwe hart ook plaats zijn voor het houden van lezingen, work- en kookshops, zodat de belangstellende klanten alles zelf kunnen toepassen. Bovendien zijn er gesprekken gaande met het Graafschap College en zorginstellingen om de maatschappelijke functie van het nieuwe gebouw vorm en inhoud te kunnen geven. Kortom, allemaal kansen voor een gezonde economie." Ook het gemeentebestuur van Oost Gelre is vertegenwoordigd en strooit met complimenten. "In Groenlo volgt de ene slag de andere op, waarbij wij in dit geval de slag ook nog eens samen maken. In goed overleg met alle partijen is een koerswijziging gemaakt, namelijk die van vers- naar streekmarkt. Een voorbeeld van een concept met een gemeenschappelijk doel voor ogen en dat in het vitale en kloppende hart van Groenlo."

Twee jaar later
Vervolgens is het 2016 en derhalve twee jaar later. Werd er in de afgelopen twee jaar nog uitgekeken naar en gesproken over een gigantisch mooie aanwinst voor Groenlo, een voorziening die zelfs in steden als Amsterdam en Rotterdam niet zou misstaan, thans kijken voorbijgangers en in het bijzonder de Grollenaren zelf met verbazing naar een ultramodern, leegstaand gebouw waar het leeg, kaal en stil is. Dit ondanks de aanwezigheid van een indrukwekkend groot glazen zonnedak, dat het winkelende publiek het gevoel moet geven alsof men gewoon buiten op straat loopt. Het helemaal op de binnenstad van Groenlo afgestemde gebouw heeft met twee etages alles in zich. Zoals bijvoorbeeld de ruimtes voor workshops als live-cooking en gezonde lifestyle, alsmede ruimtes voor zzp'ers die de visie van de streekmarkt middels hun eigen bedrijf willen invullen en uitstralen. Naast enkele loopbruggen is er gezorgd voor een imposant groot dakterras, dat zorgt voor een echt panorama-uitzicht over de Grolse binnenstad', met daarbij onder andere een mooi beeld van de beide Calixtuskerken, te weten de Oude Calixtus en de nieuwe Calixtusbasiliek.

Weer twee jaar later
Inmiddels is het vrijdag 27 juli 2018. Buiten is het extreem warm. Binnen in de Streekmarkt 'Hart van Grolle' heerst een prettige temperatuur en daarnaast, hoe gek het misschien ook klinkt, een aangename sfeer - ondanks de leegstand van praktisch alle aanwezige lokaliteiten. Moet gezegd worden dat het hebben van een gesprek met initiatiefnemer en eigenaar Hans Kamperman daar een vorstelijk steentje aan bijdraagt. De dag daarvoor 66 jaar geworden Kamperman vertelt in eerste instantie honderduit over zijn mislukte suïcidepoging in de maand maart van dit jaar, in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. Daarbij, als nog steeds een fanatiek strijder voor de legalisering van wietteelt, uitgebreid ingaande op zijn beweegredenen vooraf en zijn gevoelens en met name bekentenissen achteraf, om zich vervolgens te richten op 'zijn' Hart van Grolle.

"Heb geduld, met deze streekmarkt gaat nog het nodige gebeuren. De in Groenlo aanwezige verbazing en tegelijkertijd teleurstelling kan ik goed begrijpen. Ook op dit moment is er nog niets concreet. Maar ik kan wel toezeggen dat er iets zit aan te komen. Bij dat iets is en blijft de ambachtelijke ondernemer centraal staan. Ik wil namelijk blijven vasthouden aan mijn doelstelling dat ook die ondernemer een toekomst moet blijven houden en daarom een tegenwicht moet blijven voor al die machtige supermarktketens. Het mag toch niet zo zijn dat mensen die met pure liefde een product maken, het veld moeten ruimen? Dit laatste wil ik te allen tijde voorkomen!"