Vrijwilliger van de maand augustus Joop Derksen in de Oude Calixtus van Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand augustus Joop Derksen in de Oude Calixtus van Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Joop Derksen heeft sleutelpositie in Groenlo

Enige met toegang tot beide kerken

Door Theo Huijskes

GROENLO - Donderdag 16 augustus 2018. Het is vier uur vóór aanvang van de wedstrijd FC Basel 1893 - Vitesse. In de Oude Calixtuskerk in Groenlo draait Joop Derksen ietwat onrustig op zijn stoel. Als trouwe aanhanger van de voetbalclub uit de stad Arnhem, waar hij op 20 december 1943 werd geboren, hoopt hij na de 0-1 nederlaag in de in Gelre Dome gespeelde thuiswedstrijd op een klein wondertje met het gevolg dat zijn cluppie zich alsnog weet te verzekeren van een plek in de play-off ronde van de UEFA Europa-League. "Ik ben in een optimistische bui: ik zeg dat Vitesse het gaat redden", zegt de Arnhemse Grollenaar. "Ik heb al meer dan tien jaar een seizoenskaart van Vitesse. De thuiswedstrijd tegen Basel heb ik bijgewoond. Mijn beide zonen Marko en Olaf, eveneens trouwe Vitesse-aanhangers, zijn in Basel. Pa mocht niet mee. Maar thuis volg ik straks de wedstrijd op de voet. Ik vertrouw nu op dat ene stukje geluk, dat in de thuiswedstrijd helaas ontbrak."

De inmiddels al ruim vijftig jaar in Groenlo woonachtige Derksen is geen onbekende Grollenaar. Een en ander heeft naast een jarenlange staat van dienst als vrijwilliger ook te maken met zijn loopbaan als onderwijskracht aan enkele basisscholen in Groenlo. "Het onderwijs was en is altijd mijn grote liefde geweest. Het werken met kinderen is en blijft boeiend. Kinderen zijn spontaan, open en eerlijk", aldus Derksen, die in 1969 trouwde met Maria Pelgrim. Samen zijn zij de ouders van de zonen Marko (Groenlo) en Olaf (Noordwijkerhout) en de grootouders van de beide kleinzonen Eldin en Irben.

Spin in het web
Binnen de Oude Calixtuskerk functioneert Joop Derksen in de functie van vrijwilliger als een spin het web. "In 2008, inmiddels ruim tien jaar geleden, werd ik binnengehaald voor een coördinerende vrijwilligersfunctie. Door de jaren heen heb ik mij ontwikkeld tot een soort manusje van alles. Ik ben hier niet alleen sleutelbeheerder, maar ook agendabeheerder en ik regel en coördineer daarnaast niet alleen de schoonmaak, maar ook het verhuur van deze kerk. In de praktijk komt alles op mij neer. Is er iets aan de hand, dan bellen ze mij als eerste. Maar ik vind dit geenszins vervelend. Ik heb vele goede contacten, in het bijzonder met de bestuurlijke en andere vertegenwoordigers van de NH Gemeente."
Derksen heeft inmiddels ervaren dat de kerk het vooral moet hebben van verhuur ten behoeve van evenementen, feesten en partijen. "Dat gaat op dit moment goed, alhoewel het altijd beter kan. Het is en blijft een bijzondere locatie, die in principe voor alles is in te richten en dus te gebruiken. Hier kan en mag in feite alles. Wij faciliteren in de praktijk alleen de ruimte. De huurders bepalen zelf de inrichting en aankleding. Anders gezegd: ze maken hier zelf hun wensen waar."

Calixtusbasiliek
Omdat hij zich inzet voor zowel de Oude als de Nieuwe Calixtus, bekleedt Joop Derksen in Groenlo als vrijwilliger een duidelijke uitzonderingspositie. Vooral omdat hij de enige inwoner van het vestingstadje Grolle is die van beide kerken een sleutel heeft. "De sleutel van de Oude Calixtus is zo groot, dat ik die altijd in de fietstas mee moet nemen", aldus een lachende duo-kerkvrijwilliger.
Het eigenlijke vrijwilligerswerk van Derksen begon op de drempel van de kerk. Het was pastoor Kievitsbosch van de RK Kerk H. Maria Moeder Gods, die begin jaren zeventig een beroep op hem deed voor het stencilen van de boekjes voor de kerstviering. "Dat was het begin van vele jaren in vrijwillige kerkelijke dienst. Ik kan mij herinneren dat ik reeds een jaar na ons huwelijk in 1969 gevraagd werd voor een praatgroep voor jongeren. Vervolgens ging alles in een stroomversnelling en viel ik van het een in het ander."
"Ook heden ten dage ben ik nog altijd volop bezig voor de RK Calixtuskerk, tegenwoordig basiliek. Zo ben ik nog steeds lector, zet mij jaarlijks in voor zaken als kerkbalans en vastenactie, ben ik medewerker automatisering en beheerder ledenadministratie en doe ik allerlei andere klussen die zich aandienen. Het geeft mij een goed gevoel en met name veel voldoening dat ik dat voor deze kerk mag doen."
En Vitesse? Het verloor later op de avond andermaal met 1-0 van FC Basel 1893 en is uitgeschakeld voor de UEFA Europa-League. Tot grote teleurstelling van Joop Derksen.