Afbeelding
Foto:

Eerste seizoen Het Doek in Groenlo zit erop

Filmhuis bij De Mattelier werkt aan sterker merk

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE/GROENLO - Het Doek, filmhuis en theater, vertoont al vele jaren 'de betere film' in Den Diek in Lichtenvoorde. Sinds eind 2017 draaien de films ook in De Mattelier, sinds vorig jaar het sociaal-cultureel centrum in Groenlo (als opvolger van De Bron). Eén organisatie, twee locaties. Tonnie Zieverink, directeur van De Mattelier, kijkt terug op het eerste seizoen van de Grols-Lichtenvoordse samenwerking en kijkt vooruit naar het komende seizoen. "Ik ben tevreden, maar het kan zeker nog beter."

"Van vorig jaar december tot afgelopen juni hebben we bij de films in De Mattelier zo'n 300 bezoekers gehad", kijkt Zieverink terug. "Gemiddeld zo'n vijftien per keer. Een uitschieter was Loving Vincent met zo'n 60 bezoekers."
Dat klinkt niet als een grote opkomst. "Het gaat inderdaad om bescheiden aantallen. Maar we beginnen pas, het moet nog een plek krijgen. In Lichtenvoorde is de opkomst gemiddeld wat groter, maar ook daar heeft het jaren geduurd", geeft hij als mogelijke achtergronden. "Bovendien: we draaien filmhuisfilms, films voor een kleiner publiek, niet de grote commerciële bioscoopfilms."
Hij is daarom zeker niet ontevreden, maar vindt ook dat het beter kan met ingang van het nieuwe seizoen. "Vanaf nu draaien we in Groenlo niet meer op de zaterdag-, maar op de zondagavond, om 20.30 uur. We denken dat de zondag meer een filmavond is", zegt Zieverink. In Lichtenvoorde draait de film op de donderdag- en vrijdagavond daarvoor.
Zieverink vervolgt: "We gaan de filmzaal bij De Mattelier wat gezelliger maken. Dat doen we door in de toch wel forse Theaterzaal, waar de films vertoond worden, een deel af te grenzen met panelen. We willen wat tafeltjes en andere stoelen neerzetten en voor een bakje nootjes zorgen." Hij streeft naar in elk geval 25 tot 30 bezoekers per filmvoorstelling. Er is altijd een pauze, de foyer is dan geopend voor een versnapering. "Technisch hadden we het al helemaal voor elkaar, met een groot filmdoek en uitstekend geluid."
Naast de aankleding wil Het Doek naar buiten meer uitdragen dat de club in beide grotere Oost Gelrese kernen actief is. Zieverink: "Groenlo wordt nog niet zo geassocieerd met het filmhuis, het moet nog in het systeem van de liefhebbers gaan zitten. Daarom is de naam nu: Het Doek Oost Gelre!"
Hij speelt momenteel met een aantal ideeën voor de nabije toekomst, zoals een arrangement samen met de Grolse horeca. "Net zoals door Het Doek in Lichtenvoorde wordt samengewerkt met Markt 5. Mensen zouden voorafgaand aan de film bijvoorbeeld kunnen eten bij een Grolse horecagelegenheid en hier de avond vervolgen met een fijne film." Een andere mogelijkheid is een ladies night met een daarop afgestemde film.
Dat zijn nog plannen in ontwikkeling, vast staat al wel dat Het Doek het seizoen 2018-2019 opent met de film Médecin de Campagne: 30 en 31 augustus in Den Diek en 2 september in De Mattelier. Zoals elke film is ook deze te bekijken voor een schappelijke prijs van 7 euro en voor donateurs 5 euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding