Tijdens de Bangerrace vliegen auto's uit de bocht. Foto: Barbara Pavinati
Tijdens de Bangerrace vliegen auto's uit de bocht. Foto: Barbara Pavinati

Spektakelweekend Mariënvelde spectaculair

Debuut buitenpodium geslaagd

Door Barbara Pavinati

MARIËNVELDE – Het terrein van het Spektakelweekend op de velden van Mariënvelde tussen de Zompweg en Zanddijk is uitnodigend. Er ligt een heus racecircuit voor auto's, gazonmaaiers en combines dat omgeven wordt door eettentjes, een speelweide, een feesttent en een buitenpodium. Op zaterdag de 18de was er in de middag een spektakel met gazonmaaiers waar zo'n kleine 200 man op afkwam en een geweldig feest in de avond met zo'n 800 mensen. Op de zondag komt doorgaans het grote publiek af. De dag trok dit jaar zo'n 2000 bezoekers. De organisatie kijkt terug op een succesvol weekend: "Het was perfect. Mooi weer, goede muziek, prima sfeer. De baan lag er ook nog eens perfect bij. Het buitenpodium dat we dit jaar voor het eerst hadden neergezet deed het goed. Het succes hebben we te danken aan de inzet van de vele vrijwilligers. Er komt volgend jaar absoluut weer een Spektakelweekend!"

Gas geven
Wanneer zondag om 11.00 uur de combines een remmentest rijden, zitten er al mensen op klapstoelen aan de rand van het parcours. Klaar voor de races die volgen. Dan start de bangerrace en rijden auto's met ronkende motoren elkaar de baan af. De winnaar wordt rondgereden met zijn beker terwijl de gekantelde auto's door een graafmachine weer overeind worden getrokken. De baan moet vrijgemaakt worden voor de volgende race. De eerste combinerace van de standaardklasse gaat van start. Het is gas geven en gaan. Er gaat zelfs een combine met een klapband over de finish. Terwijl de toeschouwers zich vergapen aan de races, kunnen de kleinste onder hen zich vermaken op de speelweide. Daar springen ze op het springkussen of laten ze zich schminken.

Gevarieerd publiek
Het publiek komt overal vandaan. Vanuit de regio en veel verder. Zo is Berta van den Top er met een heel gezelschap uit Ede. Ze dragen blauwe T-shirts en noemen zich 'Kuul Beest.' Het team doet al zo'n vier jaar mee met de combine specials. Berta: "Daarvoor kwamen we ook al kijken. We komen voornamelijk voor de gezelligheid en niet voor het winnen. Al was het wel leuk dat we vorig jaar kampioen waren!" Jolanda en Ronald komen helemaal uit Rijnsburg. Ze staan op een camping in Voorthuizen en hoorden van de races van hun dochter die met een 'halve boer' hier uit de regio gaat. Jolanda;"We zijn vandaag voor het eerst en vinden het een echt spektakel. De races zijn grappig om te zien. We komen hier volkomen blanco naartoe en willen er een gezellig dagje van maken. Het leek ons leuk om een keer mee te maken."


Uitslagen

Standaardklasse Combines
1 MF CLUB Harskamp
2 MF Club Harskamp
3 C.R.M. Combine Raceteam Mariënvelde

Vrije klasse Combines
1. Kuul Beest Combine Special (uit Wekerom)
2. C.R.M. Combine Raceteam Mariënvelde
3. Combine raceteam Leevelde

Standaarklasse Dames
1. Racing team Tynje (uit Tijnje)
2. Combineteam dondersgeweld (uit Yde)
3. Combinerace Team Aalten

Vrije klasse Dames
1 Race team Tweety.be (uit Bree (B))
2 De Ale (uit Rijssen)
3 Combinerace team Zuidwolde

Hulp van een graafmachine. Foto: Barbara Pavinati
De kleintjes laten zich schminken op de speelweide. Foto: Barbara Pavinati
Afbeelding