Ds. Wim Blanken bij de zij-ingang van de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Ds. Wim Blanken bij de zij-ingang van de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Dominee Wim Blanken neemt afscheid

Samenwerking met Winterswijk in de maak

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Met drie achtereenvolgende jaren was het weliswaar een enigszins korte periode, maar het was wel een fantastische tijd. Ik ben blij dat ik Groenlo en dan in het bijzonder haar inwoners heb leren kennen." Aan het woord is dominee Wim Blanken - op 7 september wordt hij 67 jaar - waarvan de Nederlands Hervormde Kerk op 9 september, na een driejarig verblijf als christelijk geestelijk leider, in het Grolse afscheid neemt.

"Een gezellig stadje, waar je aan alles en iedereen merkt dat het aspect gemeenschap te allen tijde voorop staat. En dat mag in een tijdperk waarin het individualisme hoogtij viert, best worden aangemerkt als een te omarmen pluspunt", vervolgt Blanken. "Daarnaast heb ik duidelijk ervaren dat het vestingstadje Groenlo wordt gekenmerkt door de stevige aanwezigheid van de katholieke kerk. En dat heeft weer tot gevolg dat er in Groenlo alle ruimte is voor een ruim bourgondisch leven, hetgeen betekent dat het glaasje hier altijd goed vol moet zijn. En dat onder het motto: Vier het leven!" Blanken haast zich hierbij te zeggen, dat hij daarmee de protestantse gemeenschap niets tekort wil doen. "Protestanten zijn nu eenmaal calvinistisch ingesteld en zijn derhalve van huis uit sober. Maar hier in Groenlo hebben ze van dat bourgondische leven het nodige overgenomen."

Toen Blanken op 4 oktober 2015 als opvolger van ds. Ria Willems-Joosten zijn intrede deed, was men al met elkaar overeengekomen om het dienstverband tot een periode van drie jaar te beperken. "Dit heeft van mijn kant te maken met het feit dat ik het op 67-jarige leeftijd rustiger aan wil gaan doen en ook meer tijd kan gaan inruimen voor mijn hobby's en andere leuke zaken in het leven", geeft de scheidende dominee aan. Aangevuld door secretaris Joop ter Horst van de hervormde gemeenschap in Groenlo met de verklaring dat het hebben van een compleet zelfstandige hervormde gemeente zowel praktisch als financieel gezien thans niet meer tot de mogelijkheden behoort.

Samenwerking met Winterswijk
Ter Horst vertelt dat een samenwerking met de Protestantse Gemeente in Winterswijk inmiddels in een vergevorderd stadium verkeert. "Binnen de classis oftewel de regio, waartoe zowel Winterswijk als Groenlo behoren, heeft een behoeftepeiling plaatsgevonden. Hieruit is naar voren gekomen dat een samenwerking tussen deze beide gemeenten een duidelijke voorkeur heeft. Een en ander komt op een bijzonder goed moment, dit omdat Winterswijk een vacature heeft voor de functie van predikant. In de praktijk is het nu straks de bedoeling dat te benoemen dominee (0,85 FTE) voor 60% werkzaam is in Winterswijk en voor 25% in Groenlo." Maar in het recente verleden werd toch aangestuurd op een samenwerking met de Nederlands Hervormde Kerk in Lichtenvoorde? Joop ter Horst: "Dat klopt, maar de gesprekken hadden een dergelijk verloop, dat een goede samenwerking zoals wij die voor ogen hebben, niet tot de mogelijkheden behoort." Met een slotconclusie uit de koker van Wim Blanken: "De verloving tussen Groenlo en Lichtenvoorde heeft te lang geduurd."

Veertigjarig ambtsjubileum
Ondanks zijn afscheid op zondag 9 september, alsmede zijn veertigjarig ambtsjubileum in september, blijft Wim Blanken tot uiterlijk 1 januari 2019 inval- dan wel gastpredikant in de Oude Calixtuskerk van Groenlo. "Dat vind ik bijzonder plezierig. Een en ander omdat ik dan niet alleen rustig kan afbouwen, maar ook omdat ik op die manier nog contacten kan blijven onderhouden." Dit alles heeft tot gevolg dat Blanken straks kan spreken van een drietraps-kennismaking met Groenlo. Dit laatste omdat hij eind jaren tachtig van de vorige eeuw reeds contact had met Groenlo om daar als predikant in de Oude Calixtuskerk aan de slag te gaan. Op het laatste moment ging een en ander niet door, omdat de keuze op een andere gemeente viel. "Daarom vind ik het helemaal geweldig dat ik de komende maanden op een soort afroepbasis hier nog werkzaam mag zijn", geeft Wim Blanken aan. "Je hebt hier te maken met mensen die wat het geloof betreft nog steeds zoekende zijn, maar desalniettemin heel betrokken zijn. En het belangrijkste wat hierbij speelt, is het feit dat het levensgevoel overheerst en dat met elkaar. Dit laatste heeft mogelijk ook tot gevolg dat er zoveel gemengde huwelijke zijn. Geen probleem, want liefde stopt nu eenmaal niet bij de kerkdeur."

Scriba (secretaris van de kerkenraad) Ter Horst haast zich nog om te zeggen dat alle leden van de kerk, met het bestuur voorop, Wim Blanken een pluim op de hoed willen steken voor al zijn inspanningen, organisatorische en andere inbreng en met name zijn innig verbonden, te allen tijde aan de dag gelegde inspiratie. "Mede daarom verdient hij op 9 september aanstaande een waardig afscheid."