Verenigingen in Groenlo willen meer activiteiten op Maliebaan en in muziekkoepel. Foto: Theo Huijskes
Verenigingen in Groenlo willen meer activiteiten op Maliebaan en in muziekkoepel. Foto: Theo Huijskes

Verenigingen willen meer activiteiten op de Maliebaan

'Muziekkoepel wordt veel te weinig gebruikt!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Onlangs, en dat op zondag 8 juli van dit jaar, was het weer een door vele Grollenaren aangegrepen onderwerp van gesprek: het gebruik van de Maliebaan in het algemeen en het gebruik van de daar aanwezige muziekkoepel in het bijzonder. Aanleiding voor dit gespreksonderwerp was een gezamenlijke uitvoering in de Grolse koepel van een tweetal plaatselijke zangverenigingen: mannenzangvereniging Inter Nos en gemengde zangvereniging Vocales. Een uitvoering die mede vanwege het prachtige weer veel belangstelling trok en voor beide koren het bewijs leverde dat een optreden in de openlucht en dat vooral op een locatie als deze in hartje Groenlo wordt ervaren als een lust voor het oog én voor het oor.

"Wij met het gehele koor hebben genoten. Heerlijk om in een dergelijke ambiance te mogen en te kunnen zingen", geeft Gerard Hekelaar als voorzitter van Inter Nos aan. "Iedereen was na afloop erg enthousiast en tegelijkertijd andermaal verbaasd. Die verbazing heeft dan te maken met het feit dat de muziekkoepel zo weinig dienst doet voor dit soort activiteiten. Ook onze dirigent (Esther van der Heijden, ThH) was laaiend enthousiast over vooral de uitstekende akoestiek. Wij moeten het in Groenlo toch voor elkaar kunnen krijgen dat de mogelijkheden en de daarbij horende faciliteiten nieuw leven worden ingeblazen om in de vorm van verschillende niet alleen culturele, maar ook sportieve en andere activiteiten meer te doen met deze prachtige locatie zo dicht bij het centrum van ons vestingstadje Grolle!"

Ook Frank Raben, voorzitter van Muziekvereniging Groenlo, is dezelfde mening toegedaan. "Wij hebben het hier over een toplocatie, die door alle Grollenaren wordt omarmd. Als muziekvereniging zouden wij daar jaarlijks gaarne concerten en dergelijke willen verzorgen. Maar dan moet er wel een plan komen waarbij rekening wordt gehouden met een aantal noodzakelijke, bijkomende voorzieningen. Ik denk daarbij aan geluid, licht, catering, toiletvoorzieningen enzovoort."

Belangenvereniging Groenlo
Het is overigens alom bekend dat de Belangenvereniging Groenlo (BVG) er reeds geruime naar streeft om een nieuwe, helemaal op de omgeving aangepaste herinrichting van de Maliebaan nabij de muziekkoepel te bewerkstelligen en dat gekoppeld aan een multifunctioneel karakter. Het daartoe door het bestuur van de BVG bij de gemeente Oost Gelre ingediende burgerinitiatief heeft er inmiddels toe geleid dat de raad akkoord is gegaan met een voorlopig krediet van 35.000 euro. Dit bedrag, opgenomen in de begroting 2018, is uitsluitend bestemd voor de op te starten planvorming ten behoeve van het initiatief. Naast de wens van een multifunctioneel karakter hebben de Groenlose belangenbehartigers er grote moeite mee hoe er thans met de Maliebaan wordt omgegaan. Het bestuur denkt daarbij met name aan aspecten als geluidsoverlast, vervuiling met graffiti en vernielingen. Zo is het de Belangenvereniging Groenlo een doorn in het oog dat een enthousiast ontstane jeu de boules-groep, bestaande uit bevriende gepensioneerde Grollenaren, haar stekkie op de Maliebaan vanwege de vele vernielingen en het slechte onderhoud heeft moeten inruilen voor een plek in de tuin van woon- en zorgcentrum De Molenberg.

Gemeente Oost Gelre
Desgevraagd deelt wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre, onder andere belast met de portefeuille Programma Stad Groenlo, mee dat de gehele aangelegenheid de aandacht heeft van het huidige college van burgemeester en wethouders. "Als gevolg van de wisseling van de raad en dientengevolge ook van het college, alsmede de vakantietijd, laat het even op zich wachten. Maar zoals toegezegd aan de bestuurders van de Belangenvereniging Groenlo zal de gemeente in deze het voortouw nemen, waarbij van het ambtelijk apparaat Peter Ballast als aanspreekpunt fungeert. Het is de bedoeling dat wij als gemeente in gesprek gaan met belanghebbende organisaties, verenigingen en individuele burgers om in eerste instantie alle ideeën en wensen te inventariseren. Dit alles moet uiteindelijk resulteren in een totaalplaatje, dat zoveel mogelijk aan ieders wensen voldoet."