Houtkunstenaar Willy Vaags bij de door hem gemaakte klimwand. Foto: Kyra Broshuis
Houtkunstenaar Willy Vaags bij de door hem gemaakte klimwand. Foto: Kyra Broshuis

Klimwand voor Ravott'n is klaar

GROENLO - Voor de natuurspeelplaats ‘Ravott’n’ in de Grolse Weiden heeft boom- en houtkunstenaar Willy Vaags uit Groenlo (bekend van onder andere de Hellebaardier en de Marketenster) een prachtige klimwand gemaakt. Deze komt aan één kant van de speeltoren.

Door Kyra Broshuis

Spelen met wat de natuur biedt
Die natuurspeelplek is een mooie aanwinst voor de kinderen van Groenlo, zo vertelt Vaags. “Zelf ging ik altijd met mijn kleinkinderen naar de Frerikshof in Winterswijk. Daar konden ze spelen met wat de natuur bied: zand, water en bomen. Het is prachtig dat we nu ook zoiets in Groenlo krijgen.” Sinds 2016 krijgt het idee uit de visie Grolse Weiden (2012) echt gestalte. “Ik ben me erin gaan verdiepen en heb alles uitgezocht. Het bedrijf Hendriks Hoveniers van Grollenaar Diderik Corts gaat het hier mede inrichten. Corts is ontzettend creatief en weet precies wat we bedoelen.”

Veiligheid voor alles
Samen met Paul Wallerbos, Nicole Rouwmaat, Joske Elsinghorst, Maria van der Post én vrijwilligers van de Stoomhoutzagerij, is Vaags druk bezig met het uitwerken van de plannen. “Ik ben zelf ook actief vrijwilliger bij de Stoomhoutzagerij en hier heb ik ook deze klimwand gemaakt. Daar komt nog best wat bij kijken. Deze greepjes bijvoorbeeld zijn speciale kindergrepen, geschikt voor de kleine handjes en voetjes. Ze voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Allemaal in het Frans, dus alleen al met het vertalen ben ik heel druk geweest”, lacht Vaags.

Bloemenweide
De speelplek wordt, naast de klim-en uitkijktoren en andere speelobjecten, ingericht met fruitbomen, berken, lindes, meidoorns én een bloemenweide. “We hebben heel bewust gezocht naar vegetatie die insect- en vogelvriendelijk is. Dit vooral om de bijen te helpen, die hebben het moeilijk. Er komt ook een waterpomp met speelgelegenheid.” Vaags heeft nog één grote wens voor Ravott’n: “Een kabelbaan. Dat zou fantastisch zijn. We hebben al wel concrete plannen maar daar gaan we in een later stadium mee aan de slag. We gaan eerst volgende week op bedrijfsbezoek bij het Coolnature Park in Didam, ook een ontwerp van Hendriks Hoveniers, om te kijken wat er nog meer allemaal mogelijk is.” De opening van buitenspeelplek ‘Ravott’n’ staat gepland voor 18 oktober aanstaande. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Ravott’n Groenlo.