Rinus Smet (links) en Ruud Koornstra bij Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. Foto: Richard Stegers
Rinus Smet (links) en Ruud Koornstra bij Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. Foto: Richard Stegers Foto:

Ondernemend Oost Gelre laat aanpak naar duurzame energie zien

OOST GELRE - Ondernemers in Oost Gelre roepen elkaar op om duurzaam te ondernemen. Op 5 september wordt daartoe een gezamenlijke aanzet gegeven met een startbijeenkomst bij sociaal cultureel centrum de Mattelier in Groenlo. Doel is een duidelijke koers uit te zetten naar een energieneutrale gemeente in 2030. Concreet betekent deze oproep dat ondernemers in Oost Gelre een gratis energie-scan kunnen laten uitvoeren waarna een deskundig advies op maat en begeleiding voor een juiste aanpak volgt.

"Je hebt met de DOE-scan een hele mooie routekaart in handen, waarmee je precies kunt zien welke maatregelen je kunt nemen en in welke volgorde je dat het beste kunt doen voor je bedrijf. Dat geeft veel rust, ook omdat je niet alles ineens hoeft te doen", aldus Laurens Grashof van Industriële Kring Groenlo/Lichtenvoorde (IKGL).

Grashof vertelt dat Alferink Installatietechniek uit Groenlo al sinds 2010 bewust bezig is met het verminderen van hun CO2-uitstoot. "We hebben de CO2-prestatieladder certificering sinds 2013 en dat geeft ons ieder jaar weer een moment waarop we geconfronteerd worden met onze eigen uitstoot. De DOE-scan was een mooie bevestiging dat we op de goede weg zitten. De adviseur stippelt een routekaart voor je uit, waarmee je een ideale leidraad hebt voor al je investeringen. Dat zorgt ervoor dat je de goede investeringen doet op de natuurlijke momenten van vervanging in je bedrijf. Of het nu gaat om machines, auto's of licht: als je toch moet investeren omdat de levensloopduur voorbij is, kun je maar beter 'no-regret' keuzes maken. Bovendien zorgt de scan ervoor dat je er bewust van wordt, dat je vaak veel onnodige CO2 de lucht in pompt."

Er zijn tal van andere voorbeelden te noemen om over te gaan naar duurzamere oplossingen. Groen ondernemen is de nieuwe norm. Duurzaam en innovatief ondernemen biedt uit bedrijfseconomisch perspectief volop kansen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen waarbij het milieu gebaat is.

De doelstelling is in 2030 een energieneutraal bedrijfsleven in Oost Gelre te hebben dat tevens een flinke aanzet geeft naar een circulaire economie. Voor bedrijven geldt dat ze hun concurrentiepositie versterken, maar belangrijker is de ambities van het klimaatakkoord in Parijs waar te maken. Uiteindelijk wil iedereen een mooie aarde achterlaten voor de volgende generatie.

Ondernemers uit Oost Gelre zijn van harte welkom tijdens de startbijeenkomst voor het project 'Oost Gelre Onderneemt Duurzaam' op woensdagavond 5 september in de Mattelier in Groenlo. Ruud Koornstra, nationaal duurzaamheidscommissaris is daar gastspreker. Hij is een autoriteit en zeker een inspirerend trekker van de energietransitie.

Van te voren aanmelden wordt bijzonder op prijs gesteld en is mogelijk via info@achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Het project 'Oost Gelre Onderneemt Duurzaam' is onderdeel van het SIKA-project de Achterhoek Onderneemt Duurzaam'. IKGL, het Ondernemersfonds Lichtenvoorde 9voorheen LOV) en het 100-jarige GOV nemen hierin deel in samenwerking met gemeente Oost Gelre, de provincie Gelderland, VNO NCW Achterhoek en de Omgevingsdienst Achterhoek.


Nationale Energiecommissaris reikt Achterhoek helpende hand

Ruud Koornstra zegt medewerking toe aan pilot SIKA/AOD, ook HAN enthousiast

Door Richard Stegers

ACHTERHOEK - In de Achterhoek worden veel inspanningen verricht als het gaat om duurzaam ondernemen. Toch moet er nog veel meer gebeuren om de energietransitie te laten slagen. Niemand minder dan de Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra reikt de Achterhoek nu de helpende hand. Hij heeft volledig belangeloos zijn medewerking toegezegd aan het SIKA project Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) om als pilotproject een bedrijventerrein zelfvoorzienend te maken. Als stap naar een circulaire economie. "Die handschoen pakken we graag op. Het is natuurlijk een unieke kans", reageert projectleider Rinus Smet van AOD.

Het idee ontstond tijdens een onderhoud tussen Koornstra en Smet. De Nationale Energiecommissaris is zeer betrokken bij de regio en spreekt regelmatig tijdens bijeenkomsten in het land. Hij inspireerde eerder een volle zaal ondernemers in Doetinchem en op 5 september komt de 'groene' ondernemer voor een soortgelijke meeting naar Groenlo. "Duurzame energie vormt dé sleutel naar succes", stelt de Nationale Energiecommissaris. "Het is van groot belang dat er collectief gewerkt wordt aan verandering. Daarom juich ik de initiatieven in de Achterhoek erg toe. Ik wil een versnelling doorvoeren door mijn medewerking te verlenen aan een unieke pilot. Het verduurzamen en energieneutraal maken van een bedrijvenpark. Want dat is de toekomst. Daarmee zetten ondernemers zichzelf en hun directe omgeving op voorsprong."

Rinus Smet is in zijn nopjes met het aanbod. Het project kan als voorbeeld dienen voor andere bedrijvenparken in de regio. Hij weet dat de Nationaal Energiecommissaris over veel kennis, ervaring en een groot netwerk beschikt. "Het is een mooie geste. Koornstra zit aan tafel met alle belangrijke beleidsbepalers en toonaangevende bedrijven bijvoorbeeld als het gaat om het Klimaatakkoord. Zijn advies wordt gevraagd door onder andere minister Wiebes. Dat zegt wel wat."

Volgens de projectleider van AOD moeten de ondernemers het zelf doen. "Maar een stuk begeleiding en ontzorging werkt natuurlijk heel stimulerend. De komende tijd gaan we de plannen uitwerken." Daarbij is ook een rol weggelegd voor Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Rinus Smet heeft goede contacten met drs. Rob Westerdijk, programmamanager Circulaire Economie op de HAN die tevens fungeert als projectleider van het CEBB (expertisecentrum Circulaire Economie voor Bedrijven en Bedrijvenparken). "Ook Westerdijk is zeer begaan met de Achterhoek en wil graag structureel samenwerken om zo elkaar vooruit te helpen", legt Smet uit.

"Samen kunnen we een slag maken", benadrukt Westerdijk. "Bedrijven zijn nog teveel met hun eigen ding bezig, maar alleen verlies je het in de nabije toekomst." Collectiviteit is nodig om elkaar te versterken. Dan wordt een circulaire economie haalbaar, zegt de programmamanager. "Het gaat om bewustwording, kennis, organiseren, samenwerken, delen en vertrouwen. Dat is nodig voor het nieuwe ondernemen. Daar dragen we als HAN met onze studenten graag een steentje aan bij. De Achterhoek is heel geschikt als pilotgebied, het is een innovatieve regio waar naoberschap met alle voordelen van dien al in de genen zit."