De Oude Calixtuskerk in Groenlo, waar op 16 september de derde taxatiedag van Schatgraven plaatsvindt. Foto: Theo Huijskes
De Oude Calixtuskerk in Groenlo, waar op 16 september de derde taxatiedag van Schatgraven plaatsvindt. Foto: Theo Huijskes

Schatgraven in Oude Calixtus

Derde taxatiedag op 16 september

Door Theo Huijskes

GROENLO - Na een periode van zes jaar doet het team van Schatgraven, het populaire tv-programma van Omroep Gelderland, op zondag 16 september andermaal de Oude Calixtuskerk in Groenlo aan. Al vele jaren is Omroep Gelderland voor dit programma, dat bekend staat vanwege de grote kijkdichtheid, doorlopend op zoek naar helemaal in de geest van het programma passende locaties in de provincie Gelderland. Een bijzondere eer derhalve voor de bijna 500 jaar geleden voltooide, in een laatgotische stijl gebouwde monumentale en inmiddels ook multifunctionele Oude Calixtuskerk in hartje Groenlo.

Voor het programma komen in de regel tal van bekende locaties in het Gelderse aan de beurt. Daaronder bijvoorbeeld Kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg, Museum Bronbeek in Arnhem en Fort Lent in Nijmegen. Het seizoen 2018 begon Schatgraven met de eerste taxatiedag in de Stevenskerk in Nijmegen, gehouden op zondag 8 juli. In Groenlo betreft het straks de derde taxatiedag. Alvorens Schatgraven naar Groenlo komt, vindt er namelijk eerst nog, op zondag 2 september, de tweede taxatiedag in het stadstheater annex concertgebouw Musis Sacrum in Arnhem plaats. De tv-uitzendingen van Schatgraven zijn reeds begonnen op zondag 12 augustus en gaan wekelijks op de zondagavond, waarbij het programma ieder uur wordt herhaald, door tot en met zondag 7 oktober.

Het programma wordt gepresenteerd door Peter van den Hout. Belangstellend publiek, en dat van jong tot oud, wordt ook dit jaar weer in de gelegenheid gesteld om allerhande kunst en curiosa mee te brengen. Tijdens iedere taxatiedag worden diverse taxateurs met een verschillende achtergrond ingezet om de waarde dan wel de herkomst van de door de bezoekers ingebrachte objecten vast te stellen. En hierbij hoeven belangstellende bezoekers niet alleen te denken aan schilderijen, kostbaar porselein of dierbaar glas- en aardewerk. Ook klokken, goud- en zilverwerk, boeken en zelfs kinderspeelgoed kunnen worden ingebracht, ook al is het alleen maar om te weten hoe oud het een en ander is en waar het mogelijk vandaan komt. De taxaties zijn gratis.

Hiermee wordt om 11.00 uur 's morgens een start gemaakt. Vervolgens worden om 16.00 uur de deuren van de Oude Calixtus gesloten. Alleen degenen die dan binnen zijn en tevens in het bezit zijn van een bon met nummer, kunnen er verzekerd van zijn dat hun spullen nog in aanmerking komen voor een taxatie.

Joop Derksen, binnen de Oude Calixtus vrijwillig beheerder en coördinator, is blij met de komst van Schatgraven. "Ik hoop dat de mensen ook nog een paar centjes meebrengen om hier ook nog een kopje koffie of thee te nuttigen. Dan zijn ook wij tevreden."