Lars Gierveld (links) samen met cameraman Bas Wielenga op het sportpark Den Elshof. Foto: Theo Huijskes
Lars Gierveld (links) samen met cameraman Bas Wielenga op het sportpark Den Elshof. Foto: Theo Huijskes

Lars Gierveld bezig met docu over fusie Grol en Grolse Boys

GROENLO - Oud-Grollenaar Lars Gierveld is voornemens om een tv-documentaire te maken over de plannen die beide Groenlose voetbalverenigingen, S.V. Grol en S.V. Grolse Boys, hebben om met elkaar te gaan fuseren. De gezamenlijke omroep KRO-NCRV gaat in het voorjaar van 2019 op NPO3 in het kader van een aantal themaweken documentaires uitzenden, waarbij de regio in dit land centraal staat. Televisiemaker Lars Gierveld is daarbij ingehuurd voor het samenstellen van een aantal zogenoemde rustige documentaires, zoals Gierveld zelf de te maken informatieve films omschrijft.

Door Theo Huijskes

"Laat ik duidelijk stellen dat het vooralsnog proefopnames betreffen", vertelt Lars Gierveld afgelopen zaterdag, terwijl hij op het sportpark Den Elshof van S.V. Grol aanwezig is. "Alles is nog in een beginstadium en daarom mag van een definitief karakter nog niet worden gesproken. Maar toen mij ter ore kwam dat de beide voetbalbesturen opnieuw de fusieplannen uit de kast hadden gehaald en vervolgens een werkgroep 'Verkenning fusie' in het leven hadden geroepen, heb ik de besturen van beide clubs benaderd voor de medewerking aan een documentaire."

Uithangbord van RamBam
Lars Gierveld, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, was gedurende een vijftal jaren één van de beide presentatoren en daarbij tegelijkertijd het uithangbord van RamBam. Een tv-programma van de VARA waarbij op een originele, creatieve en vooral ludieke wijze maatschappelijke aangelegenheden op de korrel werden genomen, die in de ogen van de programmamakers niet kloppen. Voor RamBam was Gierveld niet alleen voor, maar ook achter de schermen erg actief. "Inmiddels ben ik bij de KRO aan tafel uitgenodigd voor een nieuwe uitdaging onder het mom van 'Ode aan de regio'. En voor de uitvoering daarvan richt ik mij op de vele inspirerende regio's in dit land en dan is het niet zo verwonderlijk dat de Gelderse Achterhoek om de hoek komt kijken met in dit geval mijn voormalige woonplaats Groenlo", zegt Gierveld. "Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de beide grote steden Amsterdam en Rotterdam, dan is het gemeenschapsgevoel en dientengevolge de betrokkenheid in deze regio nog enorm groot. Dat nodigt uit om daarmee als televisiemaker iets te ondernemen."

Identiteit van beide clubs
Een mogelijke fusie tussen Grol en Grolse Boys en zeker alle voorbereidingen daaraan voorafgaande, lijkt Gierveld een uitstekend thema voor een documentaire. "Daarin moet enerzijds het accent worden gelegd op de identiteit van beide clubs en anderzijds op de grote mate van betrokkenheid, die de leden aan beide kanten voelen in een klein provinciestadje als Groenlo en dat met name voor hun eigen club. Dit alles inspireert mij in het bijzonder, omdat ik destijds zowel bij Grolse Boys als Grol gevoetbald heb. Bovendien was mijn vader ooit voorzitter van 'de Boys'. Daarom wil ik een serieuze poging doen om zowel voor- als tegenstanders aan het woord te laten. Het einddoel is het maken van een positief ingrijpend, tevens integer verhaal over hoe de werkzaamheden van de werkgroep 'Verkenning fusie' (bestaande uit de leden Noëlle Neleman, Michel Hoffman en Dennis Pasman van Grol alsmede Achmed Taouil, Arjan Paf en Peter Grooten van Grolse Boys, ThH) verlopen en hoe de conclusies en adviezen door de beide clubbesturen en vervolgens door de beide ledenvergaderingen worden ontvangen." Gierveld en zijn team, waaronder regisseur Bas Wielenga, zullen vanaf september tot en met de beslissing in de beide verenigings-ALV's in Groenlo filmen. Vanuit dit voornemen i derhalve in het afgelopen weekend een start gemaakt met het maken van proefopnames. Dit gebeurde onder andere in de bestuurskamer van S.V. Grol, waar de Grolvertegenwoordiging in de werkgroep 'Verkenning fusie' persoonlijke gesprekken voerde met een aantal leden over de verschillende mogelijk- en onmogelijkheden met betrekking tot een daadwerkelijke fusie.

Reactie van Lars Gierveld: "De gehele aanpak en invulling is zeer verrassend en dus interessant. Met het door ons gemaakte materiaal ga ik opnieuw in gesprek met de KRO om te bekijken of er inderdaad een mogelijkheid voor een definitieve documentaire in zit."