Burgemeester Bronsvoort tijdens de rondleiding door Palmanova, Italië. Foto: Marcel Houwer
Burgemeester Bronsvoort tijdens de rondleiding door Palmanova, Italië. Foto: Marcel Houwer

Burgemeester en wethouder op staatsbezoek in Italië

OOST GELRE - Burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Bart Porskamp zijn afgelopen weekend aanwezig geweest bij de slag in Palmanova, Italië. Dit op uitnodiging van de locoburgemeester van dat historische vestingstadje, mevrouw Adriana Danielis.

Door Kyra Broshuis

Het leger van Johan Ernst van Nassau
“Danielis is vorig jaar, tijdens de Slag om Grolle, bij ons te gast geweest”, vertelt Marjolein Houwer van de organisatie van de Slag om Grolle. “Ze was enorm onder de indruk van ons evenement en heeft ons uitgenodigd ook eens in Palmanova te komen. Deze stad staat op de erfgoedlijst van Unesco en is een negenhoekige vestingstad met in het centrum een groot plein. In 1617 vochten er 3000 huurlingen in het leger van Johan Ernst van Nassau-Siegen tegen de Oostenrijkers. De afgelopen vier jaar is die slag, onderdeel van de Uskok-oorlog, jaarlijks nagespeeld.”

Compagnie Grolle
De burgemeester en de wethouder werden afgelopen weekend begeleid door negen soldaten van de Compagnie Grolle en een afvaardiging van de organisatie van de Slag om Grolle. Bart Porskamp zegt vooraf benieuwd te zijn naar de slag in Italië. “Vanuit toeristisch oogpunt is het mooi om eens een kijkje in de keuken te nemen bij een andere slag. Palmanova is een mooie en grote slag, de één na grootste van Europa. Wij hebben de grootste. Het is belangrijk om de banden van met andere steden waar iets dergelijks gehouden wordt, aan te halen. Dat kan Groenlo op toeristische gebied voordeel opleveren.” Volgens Marjolein Houwer zien de Italianen het als een grote eer om de mensen van de Slag om Grolle bij hun evenement te hebben. “We worden overal in Europa met open armen ontvangen en het is fantastisch om andere soortgelijke evenementen mee te maken. Als je als re-enactor door Europa gaat, leer je ongelooflijk veel over de geschiedenis van de landen.”

Vestingwerken volledig intact
Burgemeester Bronsvoort heeft genoten van de reis, zo vertelt ze. “Tijdens de Slag om Grolle in 2017 heeft mevrouw Danielis ons al uitgenodigd. Het evenement in Palmanova is fantastisch. Het is qua aantal re-enactors kleiner dan Groenlo maar het decor is schitterend. Wát een entourage. In Palmanova zijn de vestingwerken nog volledig intact, er is zelfs een heel ondergronds gangenstelsel in de wallen van de stad.” Het viel de burgemeester wel op dat de bevolking zelf niet echt actief deelneemt. “Zover zijn ze helaas nog niet. Het zijn vooral de ondernemers die meedoen aan het ‘leven van alledag’. Dat is wel een verschil met Groenlo: hier leeft het bij een groot deel van de bevolking.” De naam Groenlo, Grolle of Grolla zoals de Italianen zeggen, klonk veelvuldig tijdens het evenement. “De Slag om Grolle is echt wereldberoemd. Er waren ook twee vertegenwoordigers van de vestingstad Hamina in Finland die ook graag contact met ons willen. Daar werken we natuurlijk aan mee; het is belangrijk om de banden met andere steden waar een dergelijk evenement is, te onderhouden. Uiteraard hebben we de Italianen én de Finnen uitgenodigd om volgend jaar naar Groenlo te komen.”

Burgemeester Bronsvoort wordt hartelijk ontvangen in Palmanova. Op de achtergrond wethouder Bart Porskamp en naast hem Marjolein Houwer. Foto: Marcel Houwer