Onder het genot van een heerlijke avondmaaltijd bespraken Anita en Richard Spanjer met wethouder Evert Blaauw (l) de noodzaak van pleeggezinnen. Foto: Eric Klop
Onder het genot van een heerlijke avondmaaltijd bespraken Anita en Richard Spanjer met wethouder Evert Blaauw (l) de noodzaak van pleeggezinnen. Foto: Eric Klop Foto:

'Plek over in huis en in ons hart'

Project Gast aan Tafel vraagt aandacht voor pleegzorg jeugd

Door Eric Klop

DREMPT – Soms kunnen kinderen tijdelijk of voor een langere periode niet in hun eigen gezin wonen. Door traumatische ervaringen als incest of geweld, of omdat de ouders door ziekte of problemen niet de gewenste opvoedsituatie kunnen bieden. Er is dan een liefdevolle plek elders nodig, waar het kind zich 'thuis' mag voelen. In een normale omgeving die hen de kans biedt veilig en gezond op te groeien en te ontwikkelen. Bij pleeggezinnen bijvoorbeeld, tijdelijk of permanent en bij voorkeur dichtbij, in hun vertrouwde omgeving, zodat zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Het door jeugdzorgorganisatie 'entrea lindehout' geïnitieerde project 'Gast aan Tafel' wil de pleegzorg via gemeentebestuurders in de hele Achterhoek onder de aandacht brengen.

De pot schaft aardappeltjes met kip uit de oven, sperzieboontjes en een tweetal salades. Een dis waar wethouder Evert Blaauw van de gemeente Bronckhorst zich met smaak tegoed aan doet. Hij is gast aan tafel bij Anita en Richard Spanjer uit Drempt. Zij bieden een warm nest aan een jonge en opgeruimde puber die van thuis een rugzakje met traumatische ervaringen meenam. Zo zijn er wel meer jeugdigen bij wie de opvoeding stokt. Het echtpaar vraagt hier aandacht voor, in de hoop dat zich ook in de Achterhoek meer gezinnen melden die in de gelegenheid zijn een positieve wending aan de ontwikkeling van een kind te geven. "Want dat is hard nodig. Er is een groot tekort aan pleegouders." De wethouder juicht het initiatief van harte toe, hoewel hij aangeeft dat de gemeente de problemen in de jeugdzorg onderkent en die zoveel mogelijk preventief voor wil zijn. Met tijdige begeleiding, waar echter een kostenplaatje aan hangt. "Maar het budget is wat ons betreft niet leidend", zegt hij. "Het gaat om de best passende zorgvraag. En als de potjes leeg zijn? Dan zien we wel weer verder."

De Spanjers hebben uit een zekere barmhartigheid een kind onder hun hoede genomen. De pleegzorgvergoeding die zij van de jeugdzorgorganisatie ontvangen speelt voor hen geen rol. "Als de financiën de drijfveer zijn, hou je het geen maand vol", zegt Richard Spanjer. Zijn vrouw voegt toe: "Wij willen er graag zijn voor een ander. Dan kijk je naar de mogelijkheden. Vrijwilligersactiviteiten voor de kerk, ontwikkelingswerk in Ecuador. En komt ook zorg voor een ontheemd kind op je pad. Via 'entrea lindenhout'. Waarom niet? Ik zeg altijd: 'We hebben plek over in ons huis en in ons hart'."

Hun eigen drie kinderen van 23, 22 en 19 jaar zijn het huis uit. Alleen de jongste, een voetbaltalent in het eerste van HC '03, logeert tijdens de weekenden nog bij zijn ouders. Anita en Richard Spanjer hebben nu voor de derde keer een pleegkind over de vloer. Ze proberen voor de jongen een normale gezinssituatie te creëren. Met regels en afspraken zoals die ook voor hun eigen kroost golden. "En een standje als dat nodig is. Maar wel op zo'n manier dat hij er wat van leert. Hij is onderdeel van ons gezin. En dat gaat hartstikke goed. Zijn moeder is ermee akkoord. We hebben goed contact met haar. Maar zo gauw zich de mogelijkheid aandient dat hij naar zijn ouderlijk nest terug kan keren, zal dat in goed overleg met alle partijen zeker gebeuren. Het uiteindelijke streven is dat een pleegkind uit de zorg komt. Ooit weer terug naar huis of op eigen benen staan, zonder in allerlei gekkigheid verzeild te raken."

Richard Spanjer waarschuwt dat de materie van pleegzorg ingewikkeld is. "Pleeggezinnen haken regelmatig af. Wij hebben nu een klein half jaar een pleegzoon waar we erg blij mee zijn. En hij met ons. De opvang van onze eerste twee pleegkinderen liep echter op de klippen. De een is inmiddels opgenomen in een gesloten instelling. Met de ander waren absoluut geen afspraken te maken. Deed waar ie zelf zin in had. Om zes uur aan tafel? Hij kwam gerust pas tegen zevenen binnen. Want dat maakte hij zelf wel uit. Thuis had deze jongen nooit geleerd dat er regels en regelmaat bestaan. Voor ons was het niet te doen. Na amper een week hebben we helaas afscheid van hem moeten nemen. Dat gebeurde met prima professionele ondersteuning van 'entrea lindenhout', die tevens voor begeleiding bij de opvang van pleegkinderen zorgdraagt. Bij ons is dat nu eens per twee weken, maar dat kan fluctueren naar aanleiding van hoe het gaat. Er wordt veel afgegeven op de jeugdzorg, maar deze organisatie verdient wat ons betreft een dikke pluim."

Slechte ervaringen gaan in de pleegzorg hand in hand met positieve ontwikkelingen die een veelal getraumatiseerd kind weer kansen bieden op een goede toekomst. Hoe dan ook zijn pleeggezinnen hard nodig, beaamt wethouder Evert Blaauw nadat hij een laatste stukje kip heeft verorberd, meer dan ooit tevoren. En juist daar is het Gast aan Tafel om te doen.

Wie de stap wil nemen om een kind dat in de knel zit een warm en veilig nest te bieden, wordt gescreend en kan rekenen op de nodige voorbereiding. Potentiële pleegouders kunnen voor meer informatie terecht op de websites.


ikwilpleegouderworden.nl

platformpleeggezinnenachterhoek.nl