Vrijwilliger van de maand september: Riet te Brake uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand september: Riet te Brake uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Riet te Brake: actief en betrokken Vincentiaan

GROENLO - Zij is in het verleden 10 jaar werkzaam geweest in de kraamzorg. Of dat werk al niet genoeg tijd en energie kostte, heeft zij zich ook nog eens als vrijwilligster extra verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap Groenlo. Haar werkzaamheden op vrijwillige basis, met grote betrokkenheid, omvatten met name de periode van 42 jaar dat zij zich heeft ingezet voor de bewoners van De Molenberg en daarnaast de periode van inmiddels 32 jaar dat zij lid is van de Groenlose vereniging Vincentius. In deze rubriek hebben wij het deze maand over Riet de Brake uit Groenlo.

Door Theo Huijskes

In het in alle hoeken volgepakte en dientengevolge veel te kleine Vincentiusgebouw aan de Oranjestraat moet de op 21 april 1937 in Zieuwent geboren en inmiddels dus 81-jarige Riet te Brake-Donderwinkel allereerst haar verbazing kwijt dat zij met naam en toenaam in deze krant komt. "I'j gaot d'r toch geen al te groot verhaal van maken. Het is allemaole neet zo bijzonder. As mens zijnde moj toch wat te done hebb'n en daorbi'j zeker an de medemens denken. Wal mot i'j mien belov'n daj het neet allemaole te groot gaot opblaozen!"

Hoe is het vrijwilligerswerk
begonnen?

"In feite neem je dat van huis mee, zeg maar dat het in de genen zit. Een en ander komt al vanwege het feit dat wij in onze familie talrijke verpleegkundigen hebben. En de basis voor dat beroep is dat je dan met name jezelf in dienst gaat stellen van de medemens. Zelf heb ik in de kraam gewerkt. Zeker in mijn periode, toen er nog geen sprake was van allerlei verlichtend materiaal, een zwaar beroep. Dat ik nu met een stok loop vanwege een hardnekkige hernia, heb ik daar met name aan te danken. Maar het maakt niet uit, zeker zolang ik het geestelijk allemaal goed behappen kan." De echtgenote van Jan te Brake (samen hebben zij jaren achtereen aan de Oude Aaltenseweg gewoond en hebben nu hun onderkomen in de Orangerie aan de Deken Hooijmansingel) vertelt dat zij als vrijwilligster bij De Molenberg is begonnen. "Bijzonder plezierig werk - met name ouderen bezoeken, met hen gaan wandelen of anders vermaken, koffie schenken enzovoort -, waarmee ik begin dit jaar ben gestopt. Dit deed ik twee tot drie keer per week. Trots ben ik dat ik hiervoor na 12½ jaar, 25 jaar en 40 jaar gehuldigd werd. Aan die periode denk ik met veel plezier terug."

Zeventien jaar penningmeester
Wanneer de Vincentiusvereniging ter sprake komt, valt het op dat Riet te Brake (moeder van vier kinderen, waarvan er helaas twee zijn overleden en de trotse oma van inmiddels vijf kleinkinderen) maar liefst negentien jaar de functie van penningmeester heeft behartigd. "Ik werd destijds de opvolgster van Harrie Klein Tank en heb deze functie in 2017 overgedragen aan Theo te Plate. Ik was en ben nog iemand die alles op papier wil doen. De verdergaande automatisering, op alle mogelijke terreinen, noopte mij om te stoppen. Bovendien is een frisse, jongere wind alleen maar goed voor een vereniging als deze. In mijn periode veel gezinnen bezocht, die vooral met financiële problemen hebben te kampen en daardoor in de schuldsanering verzeild zijn geraakt. Heden ten dage kennen wij de werkgroep 'Schuldhulpmaatjes', die als een soort tussenstation fungeert mensen met financiële problemen en de Vincentiusvereniging, waarop vervolgens regelmatig een beroep wordt gedaan. Dit alles om op de eerste plaats te voorkomen dat men nog meer schulden maakt."

Wat heden ten dage nog te doen?
"Natuurlijk wil ik nog bij het werk van deze Vincentiusvereniging betrokken blijven", vertelt Riet te Brake. Op dit moment bestaat dat uit kledingdiensten (inname van kleding) op de dinsdag en vrijdag, attenties verzorgen, zieken bezoeken en het maandelijks bijwonen van de werkgroepvergadering. Nu ik toch in de gelegenheid ben om dit in de veel gelezen Groenlose Gids te laten horen, wil ik nog gaarne aandacht voor de twee belangrijkste wensen van de Vincentiusvereniging. Allereerst een nieuwe, veel grotere locatie waar wij niet alleen met de totale opslag van goederen, maar ook met de winkel en dergelijke veel beter uit de voeten kunnen. En daarnaast hebben wij behoefte aan jongere leden, die bereid zijn om een stukje tijd en energie, in dit geval liefdevol en dus belangrijk werk te investeren in deze vereniging, die week in, week uit, dag in, dag uit klaar staat voor de medemens!"