Sylvia Walterbos laat haar tegeltje zien aan één van de deskundigen van Schatgraven. Foto: Kyra Broshuis
Sylvia Walterbos laat haar tegeltje zien aan één van de deskundigen van Schatgraven. Foto: Kyra Broshuis

Schatten en prullen in Groenlo

Iedereen hoopt bij Schatgraven op een juweeltje

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Afzichtelijke beelden, levensgrote schilderijen, piepkleine kinderserviesjes en oude boeken. De meest opmerkelijke spullen kwamen zondag tevoorschijn uit de auto's waar de parkeerplaats op de Wheme in Groenlo vol mee stond. Alles werd met hooggespannen verwachtingen naar binnen gebracht voor het bekende programma ‘Schatgraven’ van Omroep Gelderland, dat zijn intrek had genomen in de Oude Calixtus.

In de kerk wachten de aanwezigen (on)geduldig op hun beurt. Telkens worden twintig mensen toegelaten tot de tafels waarachter de deskundigen zitten; taxateurs met vaak een eigen specialisme zoals porselein, schilderijen of boeken. Mevrouw Hagendijk uit Winterswijk heeft twee zilveren geboortelepels bij zich. “Deze zijn altijd in de familie geweest. Deze komt uit 1769 en die andere uit 1807, volgens de inscriptie. Ik heb geen idee of het wat waard is maar ik vind het wel leuk om het hier te laten zien.”
Naast haar zit de Grolse Sylvia Walterbos met een ingelijste tegel. “Mijn overleden echtgenoot, Tonnie (Fut) Vaarwerk, heeft vroeger geholpen bij een verbouwing van Stoomhoutzagerij Nahuis en vond daar een sok vol met geld. Dat heeft hij uiteraard afgegeven aan Theo Nahuis. Als bedankje kreeg hij deze ingelijste blauw-witte tegel. Ik ben benieuwd wat de deskundigen hierover zeggen. Ik vind gewoon leuk om te weten wat het precies is.” Lees verder op pagina 5

Gerjan Konings is blij dat al zijn historische documenten origineel zijn.Foto: Kyra Broshuis