Oproep!

CDA Oost Gelre

In de raadsvergadering van 18 september jl. heeft de CDA-fractie vragen gesteld aan het college over cocaïnegebruik onder jongeren in Oost Gelre en vragen gesteld over de kerkgebouwen die ook in Oost Gelre in de toekomst leeg komen te staan.

Meld drugsgebruik!
Wij hebben van diverse jongeren vernomen dat in de gemeente Oost Gelre recent het gebruik van drugs, en dan van met name cocaïne, onder jongeren fors is toegenomen. In bijvoorbeeld sommige uitgaansgelegenheden in Oost Gelre wordt het gebruik van cocaïne al als 'heel normaal' beschouwd, er wordt openlijk gehandeld en gebruikt, het hoort er kennelijk gewoon bij.

Dit zijn signalen die wij hebben van 'horen zeggen', hard bewijs hebben we niet. Maar het feit alleen al dat er door jongeren zo openlijk gesproken wordt, zegt ons genoeg.
Wij hadden tot voor kort nog het idee dat het hier in Oost Gelre nog wel mee zou vallen met het drugsgebruik, maar dat is naar nu blijkt, kennelijk niet het geval.

Als CDA maken wij ons hierover grote zorgen. Drugs, cocaïne, is zeer verslavend en gevaarlijk voor de gezondheid. Het richt voor de gebruiker er zijn/haar omgeving onvoorstelbaar grote schade aan.

Wij hebben aan het college gevraag wat de gemeente, maar ook bijvoorbeeld de horeca, doet/kan doen om het toegenomen cocaïnegebruik bij jongeren op korte termijn in Oost Gelre bespreekbaar te maken én aan te pakken. Uit de antwoorden van het college maken wij op dat er zeker aandacht voor is en dat er op scholen veel aan voorlichting wordt gedaan. Echter op de plekken waar 'het' gebeurt, in met name de horeca, kan wat ons betreft de voorlichting veel gerichter en zichtbaarder. Verder gaf de burgemeester aan dat het van groot belang is dat gebruik/dealen van drugs/cocaïne gemeld wordt bij www.meldmisdaadanoniem.nl of www.meld.nl. Alleen dan kan er gericht actie ondernomen worden. Bij deze dus de oproep aan u allen om dit te doen!

Lege kerkgebouwen
Afgelopen weken stond er Dagblad De Gelderlander te lezen dat de leegloop van kerken veel sneller gaat dan gedacht. De verwachting is dat over tien jaar het bisdom Utrecht (waaronder Oost Gelre valt) nog maar uit 8 a 10 parochies bestaat. Dit betekent dat er de komende jaren enorm veel kerkgebouwen leeg zullen komen te staan, ook in Oost Gelre. Het is niet ondenkbaar dat over bijvoorbeeld vijf a tien jaar in Oost Gelre voor wat betreft de katholieke kerk, alleen de Basiliek van Groenlo als kerk blijft bestaan en dat alle andere kerkgebouwen aan de eredienst zullen worden onttrokken en leeg komen te staan.

Een kerkgebouw heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde. Ook veel van onze inwoners, gelovig én niet-gelovig, waarderen het gebouw als markant punt in het dorp. Maar de vraag rijst: wat doen we met alle leegkomende kerkgebouwen in onze gemeente? Laten we ze allemaal ten prooi vallen aan de sloophamer, of gaan we op zoek naar andere functies voor het gebouw? En daarbij: wachten we tot de kerkklok op 'vijf voor twaalf' staat of gaan we er nu alvast over nadenken?

Het college gaf aan dat het in eerste instantie aan het bisdom/parochies/locatieraden is om hierover na te denken, maar dat de gemeente graag het aanbod doet om hierin mee te denken. Dus de oproep van het CDA: maak gebruik van dit aanbod en wacht hiermee niet tot vijf voor twaalf!


Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335