Waargebeurde voorbeelden worden als waarschuwing nagespeeld. Foto: Kyra Broshuis
Waargebeurde voorbeelden worden als waarschuwing nagespeeld. Foto: Kyra Broshuis

Voor wie doet u de deur open?

Trap niet in babbeltrucs

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Babbeltrucs, vooral ouderen worden er het slachtoffer van. Wat zijn babbeltrucs precies en hoe kun je het beste reageren? De gemeente Oost Gelre, de politie en de woningcorporaties organiseren samen een cursus. Vorige week in Lichtenvoorde, deze week in Groenlo.

Altijd alert blijven
De eerste cursusdag was afgelopen week bij De Treffer in Lichtenvoorde en het was bijzonder druk. Burgemeester Bronsvoort vertelde dat Oost Gelre relatief een heel veilige gemeente is. “Maar we moeten wel alert blijven. Daarom ben ik blij dat u vandaag hier bent en ik hoop dat u straks een stukje weerbaarder naar huis gaat.” Politieagente Gonnie Terbraak vertelde dat oudere mensen regelmatig slachtoffer worden van een babbeltruc. “We willen u daarom scherper en alerter maken om te voorkómen dat u ook slachtoffer wordt.”

Waar gebeurd
Door middel van drie waargebeurde voorbeelden, nagespeeld door de leden van Toneelgroep Tof Volk uit Vragender, worden de mensen gewezen op de trucs. Zo komt er een postbezorger aan de deur met een pakketje. De postbezorger zegt dat de portokosten nog voldaan moeten worden. ‘Een klein bedrag maar hoor, 80 cent’. Tijdens het pinnen, want de bewoners heeft geen kleingeld in huis, wordt de code afgekeken en het pasje op slinkse wijze omgeruild voor een ander pasje en is de buit binnen voor de oplichter.
De politie geeft vervolgens tips om dit te voorkomen. “Neem geen pakketje aan als u niets besteld hebt. Vraag altijd om een legitimatiebewijs, ook als de bezorger bijvoorbeeld een jas van PostNL draagt. En maak een afweging of u de deur wilt openen of niet. Durf nee te zeggen.”
Eén van de aanwezige ouderen vertelt over een handige digitale deurspion die hij heeft aangeschaft. “Een paar tientjes maar en je kunt altijd zien wie er voor je deur staat.”
Een ander voorbeeld is dat van een bezoek van een ‘iemand van de thuiszorg’. De oplichter stelt zich voor als een hulpverlener en wil graag weten of het slachtoffer thuishulp nodig heeft. De oplichter is heel vriendelijk en correct. Wanneer de bewoner een kopje koffie wil halen of een glaasje water, wordt de pinpas gestolen. Later op de dag gaat de telefoon, iemand van de bank: er is geprobeerd om geld van de rekening te halen maar als de bewoner even de pincode geeft, zal de bank zorgen voor het blokkeren van de rekening …

Niet zomaar opendoen
De aanwezigen krijgen volop tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Het is vooral belangrijk om nooit aan de deur te pinnen, niet iemand zomaar binnen te laten, altijd om legitimatie te vragen én om niet zomaar de deur open te doen.

Volgende bijeenkomst
Voor de ouderen van Oost Gelre die deze middag gemist hebben: op woensdag 3 oktober aanstaande is er een nog een bijeenkomst in Groenlo, bij De Mattelier. De start is om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) uur en het duurt tot 16.30 uur.