De burgers van Oost Gelre kunnen bij Aukje Verstegen (l) en Toon Lamers terecht met klachten over de gemeente. Foto: PR
De burgers van Oost Gelre kunnen bij Aukje Verstegen (l) en Toon Lamers terecht met klachten over de gemeente. Foto: PR

Twee ombudsmensen voor Oost Gelre

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre werkt al sinds 2012 met haar eigen ombudsman: Toon Lamers. Sinds maart van dit jaar heeft Lamers versterking gekregen van Aukje Verstegen. Wie zijn ze en wat doen ze eigenlijk? Tijd voor een kennismaking.

Door Kyra Broshuis

Toon Lamers (69) woont in Varsseveld en heeft bij verschillende overheidsinstanties gewerkt, als laatste als gemeentesecretaris bij de voormalige gemeente Wisch. Lamers is sinds 2004 werkzaam als zelfstandig adviseur/interim manager. Aukje Verstegen (37) woont in Nijmegen en werkte als cliëntondersteuner bij stichting MEE en werkt nu als juridisch adviseur bij de gemeente Tiel. Daarnaast is Verstegen geregistreerd mediator.

'Mensen (...) niet altijd bewust van het effect van hun houding'

Houding, gedrag en bejegening
Als ombudsmensen zetten Lamers en Verstegen zich in voor mensen die een klacht hebben over de gemeente Oost Gelre. “Het gaat daarbij niet om klachten over vergunningen of andere regelgeving. Het gaat om houding, gedrag en bejegening. Wanneer burgers zich niet fatsoenlijk of rechtvaardig behandeld voelen door de ambtenaren van Oost Gelre, kunnen wij helpen”, zo legt het duo uit, "Wij zijn geen belangenbehartigers maar we willen door gesprekken de twee partijen weer tot elkaar brengen. Het zit vaak in de communicatie, mensen zijn zich niet altijd bewust van het effect van hun houding. Een goed gesprek, onder begeleiding, lost vaak al veel op.” De ombudsmensen zijn niet in dienst van de gemeente. “Uiteraard niet, we zijn onpartijdig. We kennen echter wel de weg bij de gemeente en we helpen de burgers die het gevoel hebben niet verder te komen”, zegt Lamers.

Voortraject
Een beroep doen op de diensten van de ombudsmensen kan niet zomaar. “Er gaat inderdaad wel een traject aan vooraf. Een klacht dient eerst ingediend te worden bij de gemeente zelf. De klachtbehandelaar probeert de klacht dan op te lossen. Als de uitkomst onbevredigend is voor de klager, kunnen wij ermee aan de slag.” Het is belangrijk dat de burgers weten dat er eerst een voortraject is. “Niets is vervelender dan het gevoel dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Daarom staat op onze nieuwe site heel duidelijk wat de te volgen stappen zijn”, zo licht Verstegen toe.

Communicatie
De ombudsmensen worden zo’n tien tot twaalf keer per jaar ingeschakeld. “En dat leidt gemiddeld tot twee rapportages. In een dergelijke rapportage brengen we advies en aanbeveling uit aan het college. Die rapporten worden zeer serieus genomen. Het is vaak een eyeopener voor de betreffende ambtenaar. Dan zie je weer dat communicatie ontzettend belangrijk is. Niet alleen de boodschap zelf, maar ook hoe het gebracht wordt.”

Hebt u een klacht over de houding, het gedrag of de bejegening van een medewerker van de gemeente Oost Gelre? Kijk dan op www.ombudsmanoostgelre.nl wat ombudsmensen Toon Lamers en Aukje Verstegen voor u kunnen betekenen. “We willen graag zichtbaar zijn en hebben gemerkt dat de burgers ons maar moeilijk konden vinden. Met onze eigen website hopen we dat op te lossen.”