De lopers voor de 32ste Kaak Kanonsloop gaan van start. Foto: Mark Ebbers
De lopers voor de 32ste Kaak Kanonsloop gaan van start. Foto: Mark Ebbers

Broers Ibrahim en Farhaan winnen Kaak Kanonsloop

Julia Kang en Eva Groot Kormelink snelste dames

Door Mark Ebbers

GROENLO - De broers Ibrahim en Farhaan Abdi Ali zijn de winnaars geworden van de 32ste Kaak Kanonsloop, afgelopen zondag in Groenlo. Ibrahim won de tien kilometer. Farhaan, zijn jongere broer, was de snelste loper op de vijf kilometer, net 11 seconden sneller dan regerend Oost Gelres sportman van het jaar Stijn Elferink uit Lichtenvoorde. De twee van oorsprong Somalische en sinds zo´n vijf jaar in Groenlo woonachtige tieners komen uit voor atletiekvereniging Hanzesport in Zutphen. De snelste dame op de tien kilometer - en veertiende in het totaalklassement over die afstand - was Julia Kang uit Aalten; op de vijf kilometer was Eva Groot Kormelink van Survival Harreveld met een dertiende plaats de eerste vrouw die finishte. De organiserende Lopersvereniging Groenlo (LVG) was met Gerton Prinsen goed voor de negende plek bij de tien kilometer. Op de vijf kilometer was Jozo Vulic de beste LVG-loper, hij werd veertiende.

De Kanonsloop werd voorafgegaan door de sponsorloop voor de basisscholen. Daarmee was het - onder frisse maar zonnige weersomstandigheden - een gezellige drukte op de Maliebaan, rond de Muziekkoepel en basisschool De Ni-je Veste. Honderden lopers, begeleiders, supporters en publiek op het 'kermisterrein'.
Toen rond 11 uur ook de zevende- en achtstegroepers van de sponsorloop binnenwaren, was het de beurt aan de ruim 230 Kanonslopers. Zij vertrokken vanaf de Maliebaan voor het parcours door Groenlo. Na het afleggen van één ronde gingen de lopers van de vijf kilometer rechtsaf, naar de verfrissingen op het podium in de koepel, de lopers van de tien kilometer hielden links aan voor een tweede ronde.
Het deelnemersveld was in veel opzichten breed: mannen en vrouwen, veel Grollenaren, maar nog veel meer deelnemers ´van buiten´, uit de Achterhoek, maar ook van verder weg, zelfs Utrecht was op de deelnemerslijst te vinden. En ook enkele Duitse lopers hadden de Kanonsloop op hun agenda gezet. Ook qua leeftijd was er een grote variatie: de jongste deelnemer was van 2007, de oudste van 1941.
Uiteindelijk finishten 120 lopers op de vijf kilometer en precies 100 op de tien kilometer. De volledige uitslagen zijn te vinden op www.lvggroenlo.nl/uitslagen-kaak-kanonsloop-2018.


Tientallen nieuwe leden scouting

Vervolg van voorpagina

Blauw
Er is ook een nieuw poloshirt beschikbaar voor de kinderen. Een heel mooie blauwe kleur, wat aan een vader op de tribune de kreet 'Grol-blauw' ontlokte. Waarschijnlijk een supporter van de 100 jaar bestaande s.v. Grol. Mike vertelde voorts dat de stijging van het ledental ook gevolgen heeft voor de verdere doorstroming, want daar worden de groepen straks dus ook groter. Volop werk voor de organisatie dus.

Kist
Het zou Scouting niet zijn als er zaterdag niet direct een spel aan vast zou zitten. De kinderen moesten een aantal sleutels zoeken waarmee een grote kist kon worden geopend. Dat lukte en in die kist zaten de nodige surprises. Zaterdag werden er ook opnames gemaakt door Omroep Gelderland.

Uitkijktoren
Een groot project op Jongensstad, het terrein waarop Scouting actief is, is de uitkijktoren die nu bijna klaar is en een aanwinst is voor de activiteiten op het complex. Het is een fraaie toren geworden met aan één kant ook een klimwand die ontzag gaat inboezemen. Maar de leden van de alsmaar groeiende Scouting Groenlo zullen er wel geen problemen mee hebben.

Ibrahim Abdi Ali. Foto: Mark Ebbers