Vrijwilliger van de maand oktober: Henk Grooten uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand oktober: Henk Grooten uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger van de maand

Henk Grooten: 'Muziek is de belangrijkste drive in mijn leven!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Reeds op achtjarige leeftijd was hij in de ban van de muziek. Nu hij inmiddels het tienvoudige van die leeftijd heeft bereikt, is het nog steeds de muziek die een verrijkende uitwerking op zijn leven heeft. Deze maand hebben wij het over geboren en getogen Grollenaar Henk Grooten. Geboren op 5 juni 1938 aan de Borculoseweg in een gezin met zeven kinderen, bestond het leven naast de dagelijkse gang van zaken uit een tweetal vrijwillige hoofdzaken, te weten het maken van muziek bij de plaatselijke Burgerharmonie en het voetballen bij sportvereniging Grolse Boys.

Gezeten aan een van de stamtafels in de gezellige sportkantine van Grolse Boys op het sportpark Het Wilgenpark aan de Beltrumseweg, vertelt de inmiddels 80-jarige Henk Grooten. Henk is al 53 jaar gehuwd met Gerrie, vader van Annemarie en Dick en opa van een drietal kleinkinderen. Hij praat honderduit over zijn gezin en zijn werk, alsmede over zijn hobby's waaraan het door hem verrichte en heden ten dage nog steeds te verrichten vrijwilligerswerk is gekoppeld. Een prototype van een levensgenieter die de voorrechten van het leven koestert.

Een vrijwillig muzikant
Het grootste deel van het vrijwilligerswerk van Grooten wordt bepaald door het maken van muziek. De man, die naast trompet ook saxofoon speelt, kun je in het holst van de nacht uit de slaap halen voor het maken van muziek. "Het is inderdaad mijn lust en mijn leven. Iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Ook mijn vier helaas overleden broers (Jacob, Jan, Wim en Dirk, ThH) maakten muziek. Zeker wanneer je merkt dat je muziek makende in zowel een groot orkest als in een kleine formatie mensen blij en gelukkig maakt, geeft dat een enorme voldoening. Omdat ik niet technisch ben aangelegd, zeg maar gewoon erg onhandig ben, stop ik al mijn vrijwillige energie in het maken van muziek. Als kleine jongen kreeg ik accordeonles van wijlen Ruus Nales om mij vervolgens aan te sluiten bij Con Brio. Naast daarna jaren achtereen, en dat meer dan zestig jaar, lid te zijn geweest en daarvan ook een aantal jaren als bestuurslid van eerst de Burgerharmonie, circa 25 jaar van Big Band '77 en vervolgens enkele jaren van Muziekvereniging Groenlo, speel ik nu in het Seniorenorkest 'de Achterhoek'. Overigens wil ik niet onvermeld laten dat ik samen met onder andere Grollenaar Joop Abbink ook nog 33 jaar in het Allegro Combo heb gespeeld. Wat de muzieksituatie van heden ten dage betreft, kunnen ze mij nog steeds vragen voor allerlei vrijwillige klusjes, zoals het brengen van serenades, het reveille blazen en dergelijke, alsmede het mij aansluiten bij dweilorkesten als Antje's Showorkest, Grolse Wind, de Peter Cuyper band en diverse aan de carnavalsvereniging de Knunnekes verbonden formaties. De Grolse carnavalsclub noemende, ga ik er nog altijd bijzonder trots op dat ik in 1981 werd gekozen tot stadsprins van Groenlo met aan mijn zijde neef Dick Grooten als adjudant."

Vrijwilliger bij Grolse Boys
Bij de voetbalclub Grolse Boys is Henk Grooten nog minimaal twee keer in de week aan het werk. "Na hier gevoetbald te hebben, een aantal functies te hebben bekleed, waaronder die van secretaris c.q. bestuurslid, is naast het doen van bepaalde schilderklusjes nu het onderdeel kleedkamers mijn pakkie-an. Na het weekend zorg ik iedere maandag dat de kleedkamers er weer spic en span uitzien, waarna ik voorafgaande aan het komende voetbalweekend na de wekelijkse trainingen een nieuwe schoonmaakronde houd. Op deze wijze blijf je tevens de plezierige contacten met je collega-clubleden onderhouden."

Hoe denkt Henk Grooten over de mogelijk aan de orde zijnde fusie tussen zijn club 'de Boys' en zustervereniging 'de Grol'? "Een moeilijke aangelegenheid. Dat men niet een-twee-drie tot een akkoord komt, heeft te maken met het gegeven dat S.V. Grol te groot en S.V. Grolse Boys te klein is. Het zou iets eenvoudiger liggen wanneer er zich hier een situatie voordeed zoals in Winterswijk, waar de clubs wat omvang betreft veel dichter bij elkaar in de buurt kwamen. Daarnaast heb ik het gevoel dat bij Grolse Boys het idee aanwezig is dat het Grol alleen maar gaat om de bezittingen van Grolse Boys, in de vorm van het sportpark dat men hier in eigendom heeft. De beide voorzitters, te weten Hans Scheinck van Grol bij het 70-jarig bestaan van de Boys en Harry Paf van Grolse Boys bij het 100-jarig bestaan van de Grol, hebben reeds een huwelijks- dan wel liefdesverzoek gedaan. Misschien dat het allemaal goed komt wanneer alle overige leden van beide clubs dat voorbeeld gaan volgen?"