OOG vraagt in raadsvergadering naar stand van zaken rond RMS

Wethouder Bart Porskamp: 'We lopen een maand achter'

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Ronald Willering van OOG heeft tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over de vergister van RMS. Willering zegt daarover het volgende: “Op 3 april 2018 is de ontwerpvergunning op de aanvraag om een omgevingsvergunning voor de megamestfabriek RMS Groenlo BV vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Er zijn destijds diverse zienswijzen en reacties ingediend waaronder die van ons college. De zienswijzen en reacties zijn als het goed is nu verwerkt in een zienswijzennota en zouden te zijner tijd onderdeel uitmaken van het definitieve besluit. In juli werd de verwachting geuit dat het definitieve besluit waarschijnlijk eind september zou worden vastgesteld. Klopt het dat het definitieve besluit niet eind september is genomen en wanneer wordt het definitieve besluit dan wel genomen?" Wethouder Bart Porskamp zegt er inderdaad nog geen definitief besluit is genomen maar dat er vanuit de ODRN (Omgevingsdienst Regio Nijmegen) bericht is ontvangen dat dat in de loop van deze maand zal gebeuren. “We lopen dus een maand achter.”

Komt de raad nog in beeld?
Willering wil ook van de wethouder weten hoe het verdere proces na een definitief besluit zal gaan lopen en of de raad nog nog in beeld komt bij de besluitvorming. Porskamp antwoordt dat na de besluitvorming de weg naar beroep bij de rechtbank openstaat. “En daarna eventueel de Raad van State. Voor wat betreft uw vraag of de raad nog in beeld komt, kan ik zeggen dat dat niet zo zal zijn. Er is één omgevingsvergunning aangevraagd en daar zit de bouw- en milieuvergunning bij in. De provincie is het bevoegd gezag met betrekking tot de omgevingsvergunning. De raad komt dus niet meer in beeld.”

Geen megamestfabriek maar bioraffinagefabriek
Willering dringt er bij de wethouder op aan bij de provincie de vinger aan de pols houden. “Wilt u ons actief op de hoogte houden zodat we er niet naar hoeven te vragen.”
Klein Gunnewiek van de NLOG merkt nog op dat er geen vergunning wordt aangevraagd voor een megamestfabriek, zoals Willering zegt, maar voor een bioraffinagefabriek.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.