Opus 4. Foto: PR
Opus 4. Foto: PR

Trombonekwartet Opus 4 in Zwillbrock

ZWILLBROCK - Op zondag 28 oktober is het gerenommeerde trombonekwartet Opus 4 uit Leipzig te gast in de barokkerk in Zwillbrock. Het kwartet werd in 1994 door trombonisten van Gewandhausorkest in Leipzig opgericht. Nu bestaat het ensemble uit Jörg Richter en Dirk Lehmann van het Gewandhausorkest, zelfstandig musicus Stephan Meiner, en Wolfram Kuhnt, die als bastrombonist in de Staatskapelle Halle is aangesteld.

De 'trompet van de lage tonen', zoals de trombone soms aangeduid wordt, behoort naast de viool tot de oudste volledig chromatisch te bespelen orkestinstrumenten. In de zestiende eeuw was de trombone zo populair, dat ze in de meest verschillende toonhoogtes gebouwd werd. Maar al in de volgende eeuw beperkte men zich tot de vandaag de dag nog gebruikelijke alt-, tenor- en basinstrumenten. Sinds de achttiende eeuw hebben deze instrumenten in een verschillende verdeling van de drie stemmen een vaste plek in het orkest. Daarnaast strekt de lange traditie van het trombonespel zich uit van de middeleeuwse stadsblazers via protestantse trombonekoren tot moderne kwartetten.
Desalniettemin zijn er maar weinig speciaal voor de trombone geschreven werken. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat in het programma van het Leipziger trombonekwartet Opus 4 nauwelijks trombonecomposities voorkomen, maar vooral bewerkingen. Een groot deel van de arrangementen is van de hand van de stichter en leider van het ensemble Jörg Richter zelf.
Er staan stukken uit de renaissance en de barok maar ook moderne en populaire composities op het programma, hetgeen bewijst dat de trombone als geen ander instrument evenzeer geschikt is voor oude als voor nieuwe muziek, tot jazz aan toe. Wat het ensemble Opus 4 bijzonder na aan het hart ligt, is de typisch zachte tromboneklank.

Het concert in Zwillbrock begint om 16.30 uur. De entree is gratis, na afloop van het concert wordt er bij de uitgang om een vrije gift verzocht.