Een deel van de Tröntjesband. Foto: Marcel Houwer
Een deel van de Tröntjesband. Foto: Marcel Houwer

'Tröntjesfestival' 11/11 opening
seizoen Knunnekes

GROENLO - Na een zomer die hitte- en droogterecords aaneenreeg, staat het wel altijd natte vijfde jaargetijde op het punt van beginnen, de Grolse carnaval. Op 11 november, 'de elfde van de elfde', trapt Carnavalsvereniging De Knunnekes haar campagne af bij Grolsch Brouwhuys de Lange Gang met als hoofdonderdeel het Tröntjesfestival, waarbij carnavalsgek Grolle haar nieuwe 'campagnelied' kiest. Welk lied wint de 'Chris Muetstege bokaal,' en wordt de opvolger van 't Is bienoa zowiet van 't Zooitje 2.0, met tekst en muziek van Joshua Kater.

Groenlo, zijn inwoners met hun typische humor, zijn parels en karaktertrekken worden dit jaar wederom in verschillende stijlen bezongen in zes authentieke liedjes. Pop, rock, rumba, Keltisch, schlager, maar alle nummers met een hoog meezinggehalte. Aan de vakjury, bestaande uit Kyra Broshuis (tekstschrijfster/Groenlose Gids), Ton Tijdink (tekstschrijver/muzikant/winnaar meerdere schlagerfestivals) en Eric van den Berg (Omroep Gelderland, Gelderse Kleiroze), en publieksjury, bestaande uit enkele tientallen geledingen uit de Grolse samenleving, de taak te kiezen uit de zes inzendingen. Naast de winnaar van de Chris Muetstege bokaal kent de vakjury de Tom Smits Muzieknoot toe aan een 'om bepaalde redenen bijzonder nummer'. De prijs is een eerbetoon aan de in 2016 overleden, alom geliefde, Grolse muzikale grootheid. "Tom betekende veel voor het festival, op vele fronten. Zijn naam willen we altijd in ere houden met deze naar hem vernoemde prijs. Hij stond altijd open voor eigen initiatief, nieuwe ideeën en hij liet zich graag verrassen. Juist deze aspecten hebben we toegedicht aan de nieuwe prijs", vertelt Tim Ebbers.
De scores van de vakjury en publieksjury bepalen gezamenlijk de winnaar. "De punten van beide jury's worden pas bij elkaar opgeteld in de zaal, onder het toeziend oog van alle aanwezigen. Het is leuk en spannend voor de deelnemers en het publiek," aldus Patrick Pos, die het Tröntjesfestival ook aan elkaar praat.

De liedjes
Onder de inzendingen dit jaar vertrouwde namen, maar ook debutanten Patrick Reesink en Eric Pos. Alle nummers worden uitgevoerd door de Tröntjesband onder leiding van zanger/gitarist Tim Ebbers. Hierbij alvast de titels van de liedjes en de schrijvers. 'Hol los dee piepe' (tekst: Peter Wekking, muziek: Tim Ebbers, blaasarrangementen: Sander Zweerink), 'Tante Loes' (tekst en muziek: Eric Pos, blaasarrangementen: Pascal Roerdink, Mike Wittenbernds, Hans Zwijnepoel), 'Ik heur hier' (tekst: Henri Walterbos, muziek: Tim Ebbers, blaasarrangementen: Sander Zweerink), 'As ie met mien noar boeten goat' (tekst en muziek: Patrick Reesink, blaasarrangementen: Pascal Roerdink), 'Paradies' (tekst en muziek: Patrick Pos, blaasarrangement: Hans Zwijnepoel), 'Het Lichtenvoorde stad' (tekst en muziek: Jan Klein Gunnewiek en Nico Ressing, arrangementen: Marcel Lof). Vanaf de eerste week van oktober repeteert de Tröntjesband iedere dinsdagavond in gastvrij café Kras. Het Tröntjesfestival wordt live uitgezonden op Gelre FM, van 20.00 tot 22.00 uur, maar er live bij zijn is natuurlijk nog veel leuker.

Gouden Veertje
Aansluitend aan het Tröntjesfestival enkele vaste '11e van de 11e' -onderdelen. De uitreiking van het Gouden Veertje, door de Zafantencommmissie, bestemd voor een Grollenaar die zich buiten De Knunnekes om zeer verdienstelijk maakt voor het Grolse carnaval. Daarnaast de onthulling van het nieuwe motto waarmee De Knunnekes de campagne 2018/2019 ingaan, door Kapstok. Het programma start deze zondagavond om 20.00 uur met binnenkomst van de hoogheden Prins Henk-Jan en Adjudant Maurice, Raad van Elf, Vorst, President, de Tönnekes en het Dweilorkest der Knunnekes.

Gast
Naast een optreden van het Dweikorkest der Knunnekes wordt de avond feestelijk ingevuld door zanger/entertainer Sipke de Boer. De Fries is een graag geziene gast op alle soorten feesten en partijen, van tussen de schuifdeuren tot en met grote bruiloften. Sipke begeleidt zichzelf op gitaar en speelt bekende Nederlandstalige en Engelstalige meezingers. Hij weet de mensen overal mee te krijgen. Waar hij ook optreedt, Sipke zet de tent op zijn kop. De entree is gratis.


www.knunnekes.nl / Facebook: Tröntjesfestival