Het sportpark Den Elshof van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Het sportpark Den Elshof van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes

Blauw-wit met een een klein stukje rood?

Grootteverschil Grol en Grolse Boys lijkt fusie in de weg te staan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het huwelijksaanzoek dat Grolvoorzitter Hans Scheinck begin dit jaar deed aan collega-preses Harry Paf van Grolse Boys, schijnt vooralsnog de gemoederen binnen beide clubs in negatieve zin bezig te houden. Dit in plaats van dat er de nodige voorbereidingen worden getroffen voor één gezamenlijke, door alle leden gedragen Groenlose voetbalorganisatie. Zoals een trouwe aanhanger van 'de Boys' het onlangs in deze krant liet optekenen, lijkt het machtige Grol met circa 1.400 leden te groot en het inmiddels bijna ten dode opgeschreven Grolse Boys met een ledenaantal, binnenkort uit twee cijfers bestaande, te klein te zijn voor een fusie.

Zoals bekend had het ludieke huwelijksaanzoek, gedaan tijdens de receptie ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Grolse Boys, tot gevolg dat er een soort werk- dan wel fusiegroep in het leven werd geroepen met daarin van beide clubs een drietal afgevaardigden. Dit voorbereidingscomité ging voortvarend aan de slag. Daarnaast leek zich - en dat met name na de positieve reactie van Grolse Boys-voorzitter Harry Paf op het huwelijksaanzoek, uitgesproken tijdens de jubileumreceptie in het kader van het 100-jarig bestaan van Grol - een geplaveide weg aan te dienen richting een daadwerkelijk samengaan. Dit laatste echter tot het moment dat de individuele leden in de gelegenheid werden gesteld om in het openbaar met hun mening op de proppen te komen. Dat resulteerde in de nu in geheel Groenlo rondzingende vraag: 'Komt er nu wel of niet een fusie tussen Grol en Grolse Boys?' Wij vroegen vier voormalige bestuursleden van beide verenigingen om een reactie.

Geen concessies doen
Tonny Porskamp (83), die maar liefst 44 jaar deel uitmaakte van het Grolbestuur, vindt een samenwerkingsverband prima, maar wil niets weten van een fusie. "Vanzelfsprekend zijn de leden van Grolse Boys van harte welkom. Grol heeft helemaal niets tegen zustervereniging Grolse Boys, maar een fusie is alleen aan de orde wanneer er sprake is van een bepaalde vorm van gelijkwaardigheid. Alleen nog maar kijkende naar het aantal leden, is het contrast hiervoor veel te groot. Natuurlijk heb je bij een samengaan rekening te houden met elkaars wensen. Maar concessies doen in de vorm van rigoureuze aanpassingen van clubnaam en clubkleuren zou alleen al vanwege aspecten als omvang, impact en uitstraling van de voetbalclub Grol volkomen onterecht zijn." Porskamp vraagt zich dan ook af wat de drijfveer van het huidige Grolbestuur is geweest om een huwelijksaanzoek te doen. "Het heeft alleen maar een averechtse uitwerking tot gevolg, getuige de reactie van Grolse Boys-leden dat men bij Grol alleen maar uit is op hun geld. Ik ben wel zover ingevoerd dat ik kan stellen dat Grol heel goed zijn eigen financiële broek kan ophouden."

Voormalig bestuurslid Frits Gierveld (72) van Grolse Boys is van mening dat het in Groenlo de hoogste tijd is voor één voetbalvereniging. "Ik heb begrepen dat er een commissie in het leven is geroepen, die alles in het werk stelt om een goede onderlinge samenwerking tot stand te brengen met als uitgangspunt één voetbalvereniging. En of aan dat proces de omschrijving fusie wordt gekoppeld, zal mij een zorg zijn. Men moet maar één ding doen en dat is alle geschilpunten inventariseren. Vervolgens dient men met een aantal vertegenwoordigers uit beide voetbalkampen, zijnde personen met een positieve instelling, bij elkaar te gaan zitten om tot een breed gedragen oplossing te komen." Gierveld beseft terdege dat het alleen de clubnaam en de clubkleuren zijn, die een bottleneck vormen. "Maar laten we in hemelsnaam ophouden om daar zo kinderachtig over te doen. Wat is er op tegen om de kleuren blauw en wit te handhaven en daarnaast het shirt te voorzien van een rood streepje. Ook de clubnaam hoeft geen probleem te zijn, waarbij ik goed kan begrijpen dat historisch gezien de term 'Grol' daarbij gehandhaafd moet blijven."

Niet zo zwart-wit denken
Nico Kok (62), voormalig bestuurslid van Grolse Boys, zegt in een reactie dat men op beide fronten moet ophouden om alles zo zwart-wit te zien. "Met gebruikmaking van een nuchter verstand, zeg ik dat het helemaal niet gaat om het belang van Grol en Grolse Boys, maar om het belang van heel Groenlo. Dat samengaan had destijds in 1998 al moeten gebeuren. Toen al en nu twintig jaar later hebben we niet meer te maken met de tijden van weleer. Grol en Grolse Boys zijn twee financieel gezonde verenigingen. Tevens clubs die trots mogen zijn op al hun vrijwilligers. En waarom zouden de vrijwilligers van beide clubs niet met elkaar kunnen samenwerken? Een spoedig samengaan levert derhalve alleen maar winst op voor het totale voetbal in Groenlo." Of het nu een samenwerking of een fusie heet, Kok maakt zich er niet druk om. "Ik vind dat je wel rekening hebt te houden met de rijke historie van Grol. Ook vanwege de geschiedenis van Groenlo mag de naam Grol natuurlijk nooit verloren gaan. En wat de clubkleuren betreft, laten we in de clubkleuren van Grol ergens een rode band of streep verwerken en klaar is Kees. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn!"

Ook Ben Bomers (64), voormalig bestuurslid van Grol, is een groot voorstander van één voetbalvereniging in Groenlo. "Vanuit mijn dagelijkse werkkring (directeur in het basisonderwijs, ThH) weet ik dat het aan beide kanten heel gevoelig ligt. Toch ben ik er helemaal van overtuigd dat wanneer beide partijen enkele concessies doen, een definitieve oplossing heel dichtbij is. Met het hebben van respect en zelfs waardering voor elkaars meningen, moeten wij er samen uit kunnen komen. Zo ben ik van mening dat enkele daarvoor bijzonder capabele leden van Grolse Boys zitting moeten krijgen in het nieuwe overkoepelende hoofdbestuur. Als een soort tegemoetkoming zal Grolse Boys er naar mijn mening dan ook geen moeite mee hebben dat de clubnaam Grol intact blijft en de clubkleuren blauw en wit in ere worden gehouden. Dit met bijvoorbeeld een toevoeging van een streepje rood in bijvoorbeeld het clublogo, de voetbalkousen en/of de mouwen van de voetbalshirts. Wij gaan met elkaar naar school, met elkaar carnaval en kermis vieren, met elkaar trouwen. Waarom zouden wij dan niet met elkaar kunnen voetballen?"


De reeds in gang gezette samenwerking

Wat betreft de jeugdafdelingen bestaat er reeds een vorm van samenwerking tussen de clubs Grol en Grolse Boys. Jeugdspelers van Grolse Boys spelen al in teams van Grol. De jongste Boys-generatie heeft het erg naar de zin bij 'de Grol'. Het succes van het eerste team in de Samenwerkende Senioren Afdeling (SSA) Grolse Boys/Grol is van korte duur geweest. De oorzaak hiervan is dat de animo aan Grolzijde ontoereikend is. Spelers van Grol, die reeds op de zondag voetballen, vinden het teveel van het goede om ieder weekend ook op de zaterdag en dat dus tweemaal in competitieverband te moeten aantreden. Dit heeft ertoe geleid dat Grolse Boys heeft besloten om het eerste team, dat uitkomt in de vierde klasse E van het zaterdagvoetbal binnen de KNVB, uit de competitie te halen.

Het sportpark Het Wilgenpark van S.V. Grolse Boys. Foto: Theo Huijskes