Ine Smits en Aloys Schutten in de werkplaats. Foto: Annekée Cuppers
Ine Smits en Aloys Schutten in de werkplaats. Foto: Annekée Cuppers

'Meubels stofferen is ambachtelijk handwerk; iedere klus vraagt om zijn eigen oplossing'

LICHTENVOORDE - Gezeten op een Kok-keukenstoel die je vroeger in ieder huishouden zag, vertelt Aloys Schutten zijn verhaal. "Mijn loopbaan ben ik ooit begonnen met dit soort stoeltjes, in mijn jonge jaren heb ik er heel wat van gestoffeerd. Misschien heb ik deze ook wel in mijn handen gehad."

Denken in oplossingen
Aloys kwam na zijn opleiding tot meubelmaker in de stoffering terecht en werkte voorheen onder andere bij Gunnewijk in Groenlo en Te Kronnie in Lichtenvoorde. Sinds 2000 is hij aan huis voor zichzelf begonnen, aan de Lievelderweg 56. Eerst vanuit een oude schuur die inmiddels vervangen is door een ruime hal. Op de open zolder liggen materialen in allerlei kleuren en maten en een oude zonnewering is omgebouwd naar een ophangsysteem waaraan Aloys grote lappen leer kwijt kan. "Zo hangen ze niet in de weg en als ik ze nodig heb, laat ik ze zakken."

Een mooi voorbeeld van hoe Aloys iedere keer weer denkt in oplossingen. "Stofferen is echt ambachtelijk handwerk en iedere klus is weer anders. Dat leer je echt niet zomaar even maar kost jaren van ervaring. Een stoeltje opnieuw inpakken met stof is niet zo moeilijk maar juist weer terugbrengen in de originele staat, dat is de kunst. Het is jammer dat er in Nederland geen echte vakopleiding meer is want het aantal stoffeerders loopt steeds verder terug. Dat merk ik aan het werk dat ik hier binnenkrijg. Klanten komen van steeds verder weg omdat collega's in de regio met pensioen gaan en geen opvolger hebben. Het zou mooi zijn als er weer jonge mensen voor dit prachtige vak zouden worden opgeleid."
"Oude meubels hebben voor de klant vaak een emotionele waarde", vult Ine Smits aan, levenspartner van Aloys en ook werkzaam in het bedrijf. "Zo was er eens een mevrouw die de favoriete stoel van haar overleden moeder wilde laten opknappen. Ze koos voor een dure stof om de stoel weer als nieuw te maken. Alleen de leuningen, daar mocht niets aan gebeuren. Die moesten ongelakt blijven zodat de gebruikerssporen door moeders' handen zichtbaar bleven."

Geheel op maat
Maar stofferen is beslist niet alleen maar het vervangen van de bekleding van opa's antieke stoel of de versleten kussen van een bankstel dat nog zo lekker zit. Ine: "De laatste tijd krijgen we veel aanvragen voor gestoffeerde bed-ombouwen, geheel naar wens van de klant. De klant koopt een kwalitatief goede bodem en matras en Aloys maakt de ombouw, hoofd- en voetbord er geheel op maat en naar smaak van de klant bij. Zelfs nachtkastjes in hetzelfde materiaal als de bedombouw behoren tot de mogelijkheden. Maar we maken ook wandbekleding. Dat geeft niet alleen een luxe uitstraling maar is tevens een mooie oplossing om de akoestiek te verbeteren in bijvoorbeeld een theater of feestzaal."

Oog voor kwaliteit
Aloys heeft nog een goede tip voor wie nieuwe zitmeubelen aan wil schaffen. "Als je moe bent, zit zelfs een zak aardappels nog goed. Ga daarom altijd een tweede keer terug en let ook goed op de kwaliteit. Vaak wordt een bankstel aangeschaft omdat de kleur zo mooi is maar een loungeset van duizend euro verliest al gauw zijn zitcomfort. Het polyesterschuim dat voor die meubelen gebruikt is, is geschikt is om je auto mee te wassen maar niet om op te zitten. Investeer liever in kwalitatief goede zitmeubelen, daar heb je veel langer plezier van. En als de bekleding is versleten of je smaak verandert, dan is er een ruime keuze aan stoffen en materialen voorhanden en maakt de stoffeerder je meubels weer als nieuw. Zo heb je er opnieuw jarenlang plezier van."