Novembernamen

Ik ben een behoorlijk fanatiek lezer van de Elna en de Groenlose Gids. Het liefst zelfs op papier. Vaak is iets echt in de handen houden toch lekkerder dan het alleen op een beeldscherm zien.

(Mocht je deze column alleen online lezen: print hem uit, en voel en ruik.)

Ik las in zeer onlangs de Elna dat via Facebook wat schilderijen hun weg terugvinden naar de maker. Die kunstwerken waren ooit via de BKR - een regeling waarbij de overheid kunst opkocht waar blijkbaar verder niemand behoefte aan had - in de opslag van het gemeentehuis van Oost Gelre terechtgekomen. De kunstwerken heten Adam en Eve.

Afgelopen zondag was het Sint Maarten; in het - nog steeds bestaande - Nedersaksisch: Sunte Matten. Het gebeurt onder andere in Groenlo, maar het is geschikt voor alle kinderen in alle kerkdorpen (die steeds meer gewoon dorpen worden). Kinderen kunnen dan lekkere dingetjes inzamelen aan de voordeuren, met lampion of mangel (uitgeholde voederbiet). Ik zorg ook altijd dat er wat lekkers in huis is voor de kleintjes. Geen fruit, stel je niet aan. Gewoon snoep. Alles in 1 keer opeten, goed je tanden poetsen en niks aan de hand.

Nou ja, niks aan de hand, als je ouders je tenminste hebben laten vaccineren. Want wat heb je aan een gaaf gebit als je ouders je verder doodziek laten worden omdat ze achter complottheorietjes over vaccinaties aanlopen.

Allerlei lieden (en ook liedjes) worden er in deze tijd van het jaar weer onthuld als prinsen en adjudanten van Oost Gelrese en Beltrumse carnavalsclubs. Nog steeds vooral - jonge en oude, dat wel - blanke heteroseksuele mannen, maar er komt toch wat verandering in het volksgevoel daarover. Het wachten is op de lesbische dorpsprinses Fatima de Eerste, het liefst met een mobiliteitsbeperking. Maar daar zal nog wel wat discussie overheen gaan.

En dan is er natuurlijk alweer de discussie die op zich al een traditie begint te worden: Sinterklaas. En dan vooral de kleur van zijn Pieten. Een twijfelachtige en fictieve bisschop en zijn getinte toyboys.

En klaar alweer. Een stukje dat ik kan declareren in het kader van de SKR.