Wethouder Porskamp (r) luistert naar de uitleg van Geert Hardick. Naast Hardick staan burgemeester Bronsvoort en wethouder Bonsen. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Porskamp (r) luistert naar de uitleg van Geert Hardick. Naast Hardick staan burgemeester Bronsvoort en wethouder Bonsen. Foto: Kyra Broshuis

Restwarmte voor Antoniushove

LICHTENVOORDE - Voor de Antoniushove in hartje Lichtenvoorde wordt druk gewerkt aan nieuwe leidingen. Hier komt straks warm water doorheen dat een forse besparing betekent voor de energiekosten van het gebouw. Het is onderdeel van het plan Energiek; een burgerinitiatief van Lichtenvoordenaar Ton van de Giessen.

Door Kyra Broshuis

Het warme water is afkomstig van de bioinstallatie aan de Boschlaan. Daar wordt afvalwater omgezet in biogas voor de opwekking van stroom. Bij dit proces komt warm water vrij waar niets mee werd gedaan. Van de Giessen kwam met het idee om dat warme water, 80 graden, te gebruiken voor de verwarming van zwembad Meekenesch. De leiding wordt nu verder doorgetrokken naar andere gebouwen zodat die ook gebruik kunnen maken van de restwarmte. De accommodaties van Longa ‘30 en De Kei zijn ook aangesloten op het systeem.

Een even simpel als geniaal idee
Geert Hardick, bestuurslid van de stichting Energiek legt uit wat er momenteel gebeurt bij de Antoniushove: “Hier wordt geboord om ruimte te maken voor de leidingen. De leiding wordt in delen aangelegd en gekoppeld. Het zwembad bespaart inmiddels tussen de 20.000 en 25.000 euro per jaar. De besparing bij de Antoniushove zal iets lager zijn.” Hardick, die zegt geen techneut te zijn, geeft de burgemeester en de wethouders uitleg over het proces. “Het is vooral mooi dat het om maatschappelijke instellingen gaat die hier baat bij hebben. Het is heel interessant om dit zo mee te mogen maken, ik leer er een hoop van.” Wethouder Bart Porskamp zegt dat het idee even simpel is als geniaal. “We zijn heel blij met dit burgerinitiatief. Het is een duurzame oplossing die ook nog eens een forse besparing op de energierekening oplevert. Een mooi initiatief van onderop die een belangrijke bijdrage levert aan onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn. Maar ook een groot compliment aan de directie van GMB-Waterstromen voor hun enthousiasme in dit project.”