Het bestuur van Paaspop Klassiek. Vlnr: Alice Waalderbos, Emiel Engel, Cilia Stortelder, Tonnie Peters en Teun Wassink. Foto: Annekée Cuppers
Het bestuur van Paaspop Klassiek. Vlnr: Alice Waalderbos, Emiel Engel, Cilia Stortelder, Tonnie Peters en Teun Wassink. Foto: Annekée Cuppers

Paaspop Klassiek presenteert Händels meesterwerk de Messiah

ZIEUWENT – Eigenlijk is de Messiah van Händel helemaal niet voor de kerk geschreven maar dat het wereldberoemde stuk fantastisch zal klinken in de 'kathedraal van de Achterhoek', dat staat buiten kijf. Mede op verzoek van het publiek heeft de organisatie van Paaspop Klassiek dit jaar dan ook voor Händels meesterwerk uit 1741 gekozen. De uitvoering op zaterdag 22 december gaat over de geboorte, het leven, sterven en de wederopstanding van Jezus Christus en zijn betekenis voor de mensen. De kaartverkoop is inmiddels in volle gang.

Door Annekée Cuppers

"Händel was eigenlijk een componist van opera's maar op een gegeven moment was het publiek dat wel een beetje beu.", zo vertelt dirigent en bestuurslid Emile Engel. "Zijn tekstschrijver kwam vervolgens met de teksten voor de Messiah op de proppen. Händel componeerde in drie weken tijd de muziek waarmee hij op zijn 56ste nog een carrièreswitch maakte naar 'entertainment-muziek', zoals hij het zelf noemde."

Bach met Pasen, Händel met Kerst
Inmiddels zijn de talloze vrijwilligers van Paaspop Klassiek al weer druk in de weer met de voorbereidingen om straks de bezoekers te laten genieten van een prachtig concert. Mede-bestuurslid Alice Waalderbos: "Net als met Bach's Matthäus Passion met Pasen, brengen we met Händels Messiah de bezoekers al echt in de stemming van het seizoen. Daar dragen het prachtig uitgelichte interieur, de schitterende akoestiek van de St. Werenfridus-kerk en de gastvrije ontvangst met koffie, thee én een kussentje zeker aan bij. Tijdens de uitvoering kun je op strategisch geplaatste screens meekijken op het podium en de verschillende solisten en muzikanten van heel dichtbij meemaken."

En die solisten zijn niet de minste, volgens Emile: "Naast Vincent Lesage en Hilde Coppé die ook afgelopen voorjaar te bewonderen waren tijdens de Matthäus Passion, zijn we er bijzonder trots op dat de altus Kaspar Kröner en de Duitse bas Joachim Höchbauer aan dit concert meewerken. En uiteraard het orkest Concerto Barocco dat met hun instrumenten, of kopieën daarvan, uit de tijd tussen 1600 en 1800 de Messiah authentiek laat klinken."

Avond uit op topniveau
Sinds dit voorjaar werkt de organisatie ook met een systeem van geplaceerde zitplaatsen. Voorzitster Cilia Stortelder: "Via dit systeem kunnen bezoekers op de site van Paaspop Klassiek vooraf zelf hun plekje in de kerk uitzoeken. Daarbij is er ook nu weer de gelegenheid om op de zondag 16 december om 11.00 uur een inleiding te volgen over de Messiah bij Het Witte Paard. Op die manier beleef je het concert nog intenser. Daarnaast biedt Het Witte Paard, dat pal naast de kerk ligt, een speciaal diner aan en zorgen zij ervoor dat iedereen op tijd in de kerk zit. Kortom, we bieden de bezoekers echt een avond uit op topniveau."

Info
Meer informatie en kaartverkoop: www.paaspopklassiek.nl. Voor kinderen tot 12 jaar geldt een korting van 50%. Zie ook advertentie elders in deze krant.