De Torenwachter: Groenlo was en blijft een trekker voor dit gebied

Nou, dat waren afgelopen week nog eens een paar positieve berichten over dit gebied, beste Grollenaren. De kop in de Gelderlander in chocoladeletters loog er niet om: 'Extra agenten door lobby burgemeester Oost Gelre'. Waar gaat het om? Ze zijn altijd aan het hannesen met het aantal agenten dat verdeeld moet worden over de regio's en eigenlijk moeten die aantallen stijgen. Maar dat gebeurt niet altijd. Soms krijgt een regio er ook minder. Nu kreeg ik uit de kop van het artikel de indruk dat we hier meer agenten krijgen, maar dat is toch niet helemaal zo. We gaan er niet op achteruit; we houden wat we hebben. 'Ze' wilden er ons verdorie wat afpakken, maar daar heeft onze burgemeester mooi even een stokje voor gestoken. Zo is het maar net. Haar ervaring met en kennis van de materie zal geholpen hebben.

Maar ik zag in het krantenbericht ook een typische politieke redenering. In de geest van: onze partij verwacht helaas een terugval in zetels ondanks dat wij de moed hadden verstrekkende maatregelen niet te schuwen en door te pakken. Daar lieten andere partijen het mooi afweten. De lafaards! Ondanks dat we een doordacht beleid hebben gevoerd waar de hele mensheid van heeft geprofiteerd, vrezen we toch voor een verlies van 10 zetels. Maar gelukkig blijft het verlies bij de verkiezingen tot vijf zetels beperkt. En dus hebben we eigenlijk vijf zetels gewonnen. Dit soort rekenen leer je niet op een eenvoudige basisschool, nietwaar?

En dan was er het bericht dat we 20 miljoen krijgen om de regio sterker en aantrekkelijker te maken. Ja, 20 miljoen. Er was ingezet op 40 miljoen, maar niettemin is men tevreden. Ook een mooie redenering: we denken dat we 20 miljoen krijgen en dan vragen we 40. In 'Den Haag' begrijpen ze dat ook en zo komen ze op de helft van 40 miljoen uit; een bedrag waar de Achterhoek uiteindelijk ook op had gerekend.

Nou, nu hebben we toch ineens twee grote klappers gemaakt. Heeft Groenlo hier nog een extra rol in kunnen vervullen? Ik kan me voorsteken dat jullie je dat stiekem afvragen, geef toe. Het antwoord daarop is een volmondig ja.

Eigenlijk komt het door de mare van de stad Grol. Daar weten ze in het westen sinds de Tachtigjarige Oorlog nog alles van. Ik kan daar niet omheen en wil er ook niet omheen. Kijk, burgerwachten, soldaten, mensen die elke dag koekeloerden of ze hier niet binnenvielen en roofden en plunderden. Dat was ook politiewerk in een oude setting. En er was uiteindelijk 25.000 man nodig om het stadje te veroveren. In Den Haag denken ze: hou die politiemacht hoog daar voor er weer hele gekke dingen gebeuren. Dat ze weer zo nodig in die geschiedenisboeken moeten.

Eigenlijk - het spijt me bijna dat ik het moet zeggen omdat we altijd zo ingetogen, bijna nederig van aard zijn en onszelf nooit op de borst willen kloppen - eigenlijk heeft de Achterhoek alles aan ons te danken. Heel goed dat onze burgemeester het voortouw heeft genomen bij dat politievraagstuk, dat is al een soort automatisme dat er is ingegroeid. Moet daar in die Achterhoek echt wel zoveel politie zijn, hoor je ze in de wandelgangen en bij het koffiezetapparaat op het ministerie chagrijnig roepen. Ja, dat moet. Dat dekselse Groenlo zit erbij. En dan ook maar 20 miljoen doen dan? Ja, even doorbijten John, even dat pijnpuntje wegwerken. Vanavond nog tennissen?

Zo gaat dat


Torenwachter