KOFZ

Zie ik het te zwart of zijn de Pieten - de ondersteunende medewerkers van Sinterklaas - hier altijd nog als vanouds zwart? Het lijkt zelfs wel alsof ze nog zwarter zijn dan vroeger. Is dat een vorm van een Achterhoeks redneck-protest tegen de vermeende elitaire grachtengordel? Om de pro-Zwarte Pieters een hart onder de riem te steken? Of komt het juist door wat ik gezien in de tv-serie over de Tachtigjarige Oorlog onlangs? Dat wij hier niet profiteerden van de Gouden Eeuw en de koloniale successen enzo, we waren meer een oorlogsbuffer tegen de Spanjaarden. Dus we waren weliswaar geen slaven maar toch ... En daarom steunen we met een schminkje juist de anti-Zwarte Pieters.

Waarom heet een redneck trouwens geen whiteneck?

Het lukt me maar niet om een mening te hebben over het gedoe over Piet van welke kleur dan ook. Ik heb de neiging om het met het midden, zeg maar de middelste 80%, mee te voelen, met respect voor gevoelens aan beide zijden. Maar ja, ook ik word afgeleid door schreeuwende mafkezen aan de buitenste beide zijden. De 3% aan de linkerkant en de 3% aan de rechterkant (14% borderliners moet ik nog indelen).

Het lukt me ook niet een mening te hebben over de verdwijning van de kerken in de buurt. Aan de ene kant hebben ze, zeker in kerk(!)dorpen, een sociale functie, en bepalen de gebouwen in grote mate het bebouwdekomschap, ook al zijn het dan niet allemaal architectonische hoogstandjes in ons verschijningsgebied.
Aan de andere kant is de (officiƫle) kerk een bedenkelijk instituut en is iedere georganiseerde religie niets minder en zeker niks meer dan doorgegeven collectieve bewustzijnsvernauwing.
Maar goed, daar is mijn moeder (die net als andere vrouwen door pastoors/rabbijnen/imams en andere Pipo de Clowns al eeuwenlang wordt gediscrimineerd en beledigd) het weer niet mee eens, en ook zij heeft hier een punt. Al is dat niet meer zo doorslaggevend dan toen ik nog te klein was om columpjes te tikken.

Inmiddels is er bijna weer een niet-kerkelijke feestdag bij.
Ik heb begrepen dat Zwarte Vrijdag (soms wordt het ook wel in het Engels geschreven) succesvol is geweest. Nou ja, voor een deel is het gewoon wat eerder kopen en gaat het waarschijnlijk ten koste van Sinterklaas (van die Pieten) en Kerst. Het enige verschil is dat je nu allerlei leuke en/of overbodige dingen in de nieuwste trendy kleuren een paar weken eerder in huis hebt.

Ik ga trouwens met Kerst misschien wel weer naar de kerk. Als het niet te ver is tenminste, want eeuwig leven is leuk, maar om er nou eeuwig voor te reizen. Maar het blijft een goed verhaal, beter dan ik ooit zal kunnen maken.
En hopelijk dit jaar een witte Kerst. Wit van de sneeuw dan, bedoel ik. Dat dempt het geluid van mensen met een mening altijd zo fijn.