Vrijwilliger van de maand november: Stef Roerdink uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand november: Stef Roerdink uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Geboren en getogen Grollenaar met een voorkeur voor Beltrum

Stef Roerdink is druk en gelukkig

Door Theo Huijskes

GROENLO - In de rij van potentiële kandidaten die in aanmerking komen om in deze maandelijkse rubriek geportretteerd te worden, heeft hij het voordeel om een zekere voorkeurspositie te bekleden. Dit laatste heeft te maken met het gegeven dat hij zich, geografisch gezien, op drie verschillende plaatsen als vrijwilliger dienstbaar maakt ten behoeve van de gemeenschap. We hebben het deze keer over de op 19 juni 1949 in Groenlo geboren Stef Roerdink. Een enthousiaste, altijd goed gehumeurde vrijwilliger, die zich niet alleen inzet voor Groenlo, maar ook voor Voor-Beltrum en Beltrum.

In zijn woning aan de Avesterweg straalt de uitverkoren vrijwilliger op alle mogelijke manieren uit dat hij gelukkig in het leven staat en daarom zoveel mogelijk kansen benut om van datzelfde leven te genieten. "En dat genieten doe ik onder andere door vrijwilligerswerkzaamheden te verrichten. Je blijft op die manier niet alleen in beweging en je geheugen trainen, maar je blijft ook wekelijks en soms zelfs dagelijks vruchtbare en bovenal sociale contacten onderhouden. En juist die contacten leveren de levensvreugde op, die met name de gepensioneerde mens nodig heeft", aldus de man die in 1971 in het huwelijk trad met Ria Scharenborg uit Beltrum, met wie hij samen zorgde voor de kinderen Arjen en Ilse.

Ontwikkelingswerk in Beltrum
Vanuit zijn woning wijzende op het slechts op enkele meters afstand gestationeerde plaatsnaambord met daarop de vermelding Beltrum, gemeente Berkelland, geeft Roerdink aan dat hij nog net in Groenlo woont, maar dat zijn hart in Beltrum ligt. De man, die zijn werkzame leven begon bij warenhuis Mali in Groenlo en daarna de overstap maakte naar de bouw om vervolgens zijn werkzame leven af te sluiten als torenkraanmachinist, zegt dat zijn uit Beltrum afkomstige vrouw dit heeft veroorzaakt. Met een lachend gezicht: "Het doen van ontwikkelingswerk in Beltrum heeft uiteindelijk geresulteerd in mijn liefde en dientengevolge voorkeur voor dit dorp. Na 25 jaar voorzitter te zijn geweest van AVC (Avester Voetbal Club) en daar ook zelf wildvoetbal te hebben gespeeld, heb ik mijzelf een transfer gegund naar VIOS B. Na een periode actief recreatief voetbal, ben ik bij die club blijven hangen als vrijwilliger. Ben nu vlaggenist of zoals dat heet assistent-scheidsrechter van lagere teams, trek op vrijdag- en als het regent op zaterdagmorgen de kalklijnen op de natuurgrasvelden en maak onderdeel uit van de niet meer weg te denken vrijwilligersgroep 'De Ondergrondse'.

Over Grol - VIOS: 'Ik hoop dat VIOS wint, maar het wordt een gelijkspel'

Coördinator van 'Halfweg Groen'
Ook in Voor-Beltrum is Stef Roerdink als vrijwilliger een welkome gast. Zo is hij daar al een aantal jaren coördinator van de onderhoudsgroep 'Halfweg Groen'. "Het gaat hier om het bijhouden van de groenvoorzieningen en andere onderhoudsklusjes, zoals dat het geval is voorafgaande en na de jaarlijkse kermis. Als een bourgondisch ingesteld betrokkene zet ik mij daar ook graag in voor carnavalsvereniging De Maïspotters, waarbij ik in 1980 aan de zijde van prins Theo Luttikholt adjudant mocht zijn."

Maar ondanks zijn liefde voor (Voor-)Beltrum, kan ook Groenlo op de vrijwilliger Stef Roerdink rekenen. "Ik ben inmiddels al zo'n 50 jaar lid van schietvereniging De Kroon, waarvan ik voorheen enkele jaren bestuurslid ben geweest en waarbij ik mij tegenwoordig bezighoud met de opleiding van jeugdleden. Daarnaast heb ik jaren achtereen de Vrijwillige Brandweer in Groenlo gediend en maak daarbij, sedert het verplichte eervolle ontslag op 55-jarige leeftijd, nu onderdeel uit van de groep 'De Noasmeulers', waarvan ik een tiental jaren bestuurslid was. Tenslotte mag ik mij naast een zestal overige vrijwilligers rekenen tot de zogenoemde IJsmeesters van het vestingstadje Groenlo oftewel de IJscommissie Grolse Gracht, die niet alleen probeert te zorgen voor zoveel mogelijk schaatsplezier bij winterse omstandigheden, maar wanneer het ijs het toelaat ook zorgt voor de organisatie van de 11-bruggentocht in Grolle."

Stadje van plezier
Dat Stef Roerdink, zonder het overigens te zeggen, Groenlo als stadje van plezier hoog heeft zitten, bewijst wel het gegeven dat hij samen met wijlen Gerard Sprenkeler maar liefst 'elf' keer als een komisch duo heeft deelgenomen aan de carnavalsoptocht van De Knunnekes. Roerdink geeft toe daar met erg veel plezier aan terug te denken. "Al die jaren maakten Gerard en ik de afspraak om ruim vóór de drie dolle dagen, en dat ieder afzonderlijk, met drie ideetjes op de proppen te komen. Ik moet zeggen dat het ons al die elf jaren is gelukt om met een ludieke, beter gezegd bijzonder carnavaleske creatie voor de dag te komen."

De derby
En ten slotte nog even de competitiewedstrijd Grol 1 - VIOS B. 1 op zaterdag 8 december om 18.00 uur op het sportpark Den Elshof in Groenlo. Wat wordt de uitslag? Stef Roerdink: "Ik hoop dat VIOS wint, maar het wordt een gelijkspel, maar voor de wedstrijd te zijner tijd in Beltrum kunnen de Grollenaren de borst natmaken!"