Joost en Martijn met in hun midden Willem Rouwhorst. Foto: Henri Walterbos
Joost en Martijn met in hun midden Willem Rouwhorst. Foto: Henri Walterbos

Lof voor Oost Gelrese buutredners

Willem Rouwhorst tweede, Joost en Martijn vierde op Achterhoekse Buut kampioen schappen

ETTEN/GROENLO/ZIEUWENT - Er is geen definitie van hoe leuk humor is. Dit is nogal persoonlijk, maar ook streekgebonden. Zo blijkt zaterdagavond tijdens de derde editie van Achterhoekse Buutkampioenschappen. Een initiatief van carnavalsvereniging De Deurzetters uit Etten, opgericht in 2015, om het carnaval weer nieuw leven in te blazen in het 1820 zielen tellende dorpje. Volgens de inwoners Achterhoek, volgens 'grensgeleerden' officieel Liemers. "We voelen ons Achterhoekers", aldus voorzitter van De Deurzetters Maurice Scholten vooraf, trots op een volle zaal met 300 bezoekers, die allen een kostelijke avond beleven. "We wilden ons als nieuwe carnavalsvereniging direct profileren en hebben toen de Achterhoekse Buutkampoenschappen georganiseerd. Het was twee keer volle bak met buutreedners uit eigen regio tot en met uit 's Heerenberg. Vanavond is het ontzettend leuk dat Joost en Martijn uit Groenlo meedoen, er een jurylid uit Groenlo is, toch het walhalla op carnavalsgebied in de Achterhoek met 's Heerenberg. Ik ben als lid van carnavalsvereniging de Metworst uit Silvolde, toen ik daar nog woonde, een paar keer op een buutavond in City Lido in Groenlo geweest. Wat geweldig zeg, en wat een geweldige zaal ook."

Acht buuts
Joost en Martijn mogen direct laten zien wat ze in huis hebben. Ze openen de rij van acht buuts, een plek die door loting tot stand is gekomen. Om 19.30 uur betreden de BOA's de zaal en zetten direct de toon, leggen de lat hoog. Het publiek aan de andere kant van de Achterhoek weet de Grollenaren zeer te waarderen. De jury, met uit Groenlo Henri Walterbos, meegekomen met Joost en Martijn, uit Zieuwent Stefan Beerten van de Eumkes, de support van deelnemer Willem Rouwhorst, wordt vooraf op het hart gedrukt behoudend te beginnen, dit om de latere deelnemers gemakkelijker te jureren. Tussen de resterende acts van regionale en lokale buuthelden is Willem Rouwhorst uit Zieuwent een verademing, aldus Walterbos. "De humor hier spreekt mij niet zo aan. Weinig gelachen, maar Willem vond ik persoonlijk verreweg het leukst, naast Joost en Martijn, maar die mocht ik niet jureren." Stefan Beerten geeft op zijn beurt hoog op van Joost en Martijn. "Ook Willem, maar die mag ik niet jureren. Joost en Martijn heb ik al een paar keer in Lievelde gezien. Ik heb mien van de bene elachen. Als ze later in het programma hadden gezeten waren ze absoluut hoger geëindigd", doelt Beerten op de vierde plek die de Grollenaren behalen. "Het was jammer dat direct na de buut de punten al gegeven en ingeleverd moesten worden. Anders had ik later het een en ander zeker nog wel bijgesteld."

Adviezen
Beerten en Walterbos stelden in de nabespreking met de jury en organisatie voor de wijze van jurering te wijzigen, iets dat ze vooraf ook al geuit hadden. Beerten: "Het is wel mooi dat ze onze adviezen zeer serieus mee gaan nemen. De rest van de jury was het wel met ons eens. De winnaar vond ik overigens terecht. De avond is een mooi initiatief. Volgend joar moar samen met ne busse oet Zuwwent en Grolle hier hen." Rouwhorst behaalde met zijn 'Boer zoekt Vrouw' buut een zeer verdienstelijke tweede plek. Achterhoeks buutkampioen, tevens winnaar van de Publieksprijs, wordt Daniël Schmitz uit 's Heerenberg, als werknemer van de Albert Heijn supermarkt. Joost en Martijn kijken lachend terug op een gezellige avond. "We hebben veel leuke reacties gehad. We hadden nog nooit in dit deel van de Achterhoek opgetreden. We wilden ons hier graag een keer laten zien." Willem 'Petas' is blij en verrast met zijn tweede plek, na afgelopen jaar zesde te zijn geworden. "Ut ging wal lekker ja. Ik zat d'r wal lekker in."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding