Luc Nijhuis nu achter de bar, Edmund Heutinck aan de bar. Foto: Henri Walterbos
Luc Nijhuis nu achter de bar, Edmund Heutinck aan de bar. Foto: Henri Walterbos

Nieuwe beheerder Kulturhus Beltrum

Luc Nijhuis volgt Edmund Heutinck op

Door Henri Walterbos

BELTRUM - In september gaf Edmund Heutinck (55) aan per 1 december te willen stoppen als beheerder van het Kulturhus. "Met veel inzet, energie en passie heb ik geprobeerd er een gemeenschapshuis voor Beltrum van te maken en me vooral gericht op 'samen doen', 'samen werken' en 'samen iets beleven', maar na vijf jaar merkte ik ook dat het tijd was het stokje over te dragen. Mede door het feit dat ik bij mijn andere werkgever in de geestelijke gezondheidszorg de kans kreeg een dag meer te werken. Het is goed zo." In dezelfde bijeenkomst wordt direct al de naam van een mogelijk geschikte opvolger genoemd: Luc Nijhuis (29), bevlogen Beltrummer en in zijn woonplaats reeds op vele terreinen actief als vrijwilliger bij SVB, Vios B en PIGPOP, en initiator van nieuwe activiteiten, zoals Koningsdag en het Glazenhuus. Het bestuur is blij met de benoeming van de jonge Beltrummer. "Hij past perfect in het profiel van beheerder en verbinder zoals het Kulturhus bestuur dat voor ogen heeft."

De gaande man kijkt met een goed gevoel terug. "Ik was zestien uur in dienst van het kulturhus, waarvan 12 uur betaald en 4 uur vrijwilligerswerk, zo stond het op papier, maar je hebt piekperiodes en periodes in de zomer dat het allemaal wat rustiger is. Ik kon het altijd goed kunnen combineren met mijn andere werk." Heutinck maakte de voorbereidingen en overgang van de oude Wanne naar het Kulturhus mee. "In het begin was het vooral veel praten met alle partijen die naar het Kulturhus gingen. Ik kijk er met een goed gevoel op terug, al waren er best wel kinderziektes in het begin. Ik denk dat het Kulturhus zich nu wel een plek heeft verworven in de Beltrumse gemeenschap." Hoogtepunten waren voor Heutinck de dag 'Met mekare, veur mekare', 10 mei 2015, met onder meer de dorpsbrunch, de activiteiten 'Alle jaren tellen', 'Wandelen op wielen' en de nominatie afgelopen jaar als 'Dorpshuis van het jaar'.

Lijn doorzetten
Nijhuis is voornemens de ingezette lijn door te zetten, met als een van de prioriteiten het trekken van jongeren naar het Kulturhus. "Ik zit bij voorzitter Bas Hommelink in hetzelfde voetbalteam. Op weg naar een uitwedstrijd vertelde Bas me dat Edmund ging stoppen, met direct de vraag 'goh, wat doe jij tegenwoordig eigenlijk?'. Ik zei dat ik drie dagen werkzaam ben bij Hofstede Tweewielers en verder kijk wat er op mijn pad komt. Hij zei direct dat ik er eens over na moest denken of beheerder van het Kulturhus niet iets voor mij was. Daar ga je dan mee naar huis. Ik zie het als een enorme uitdaging. De basis is gewoon goed, ook op het gebied van ouderen. Dat wil ik graag continueren. Ik wil graag de doelgroep 20-40 waar ik al veel voor doe, ook hier krijgen, want veel mensen van mijn leeftijd zijn hier nog nooit binnen geweest. Dit gebouw is veel meer dan menigeen denkt. Ik heb hier al wel ideeën over, maar wil me eerst goed oriënteren. Van daaruit verder. Misschien workshops, avonden met een informatief maar ook gezellig karakter, of een keer een voorlichtingsavond voor jongeren die graag een huis willen kopen, op een vrijblijvende manier." Ook Nijhuis gaat zijn werk voor het Kulturhus combineren met zijn andere baan. "Donderdag wordt mijn vaste dag hier. Dat deed Edmund ook al. Dat wil ik vasthouden. Het zou verder handig zijn het gebouw te betrekken bij de activiteiten die hier op het Mariaplein plaatsvinden, zoals de Survival, Glazenhuus, Koningsdag."

Oubollig
Reacties in zijn omgeving waren vooral positief. "De meesten zeiden 'daar ben je geknipt voor', maar sommige denken nog steeds dat het Kulturhus iets oubolligs is en zeggen 'beheerder van het kulturhus, dat doo'j toch neet!'," lacht Luc. "Als ik ze dan vraag of ze er al wel eens geweest zijn, dan zeggen ze 'nee, dat neet.' Dan zeg ik 'oaver een joar proat wi-j wal weer wieter." Een mooie uitdaging voor de jonge Beltrummer. "De lijntjes zijn kort hier en de slogan op de tegel op het Mariaplein 'Met mekare, veur mekare' komt altijd terug. Samen bereik je heel veel."