Het Vestingstadorkest van Muziekvereniging Groenlo repeteert voor het Winteravondconcert op zaterdag 15 december. Foto: Theo Huijskes
Het Vestingstadorkest van Muziekvereniging Groenlo repeteert voor het Winteravondconcert op zaterdag 15 december. Foto: Theo Huijskes

Groenlo heeft nu ook een Vestingstadorkest

Muziekvereniging Groenlo wordt verder uitgebreid met een tienerband

Door Theo Huijskes

GROENLO - Sedert afgelopen maandagavond is Groenlo een officieel Vestingstadorkest rijker. Tijdens hun wekelijkse repetitieavond in SCC De Mattelier, hebben de leden van Muziekvereniging Groenlo er namelijk unaniem voor gekozen om niet meer onder de weinig tot niets zeggende naam A-orkest te musiceren, maar om voor een passende naam te gaan, in dit geval een naam die in ieder geval het vestingstadkarakter van Groenlo symboliseert. Tevens werd aansluitend officieel bekend gemaakt dat de inmiddels ruim 110 leden tellende muziekvereniging er een nieuwe actieve geleding bij heeft in de vorm van een heuse tienerband, inclusief een eigen combo mét zangeres.

Na afloop van de repetitie derhalve een viertal glunderende bestuursleden, te weten voorzitter Frank Raben, secretaris Gerdine Luttikholt, bestuurslid jeugdzaken Bas Klein Tuente en algemeen bestuurslid Jan Klein Gunnewiek, die namens de gehele, de laatste jaren bijzonder goed florerende muziekvereniging het nieuws met deze krant willen delen.
Frank Raben geeft daarbij aan dat het de hoogste tijd is om een naamsverandering door te voeren. "Wij hebben al onze leden in de gelegenheid gesteld om namen aan te reiken. Uit de binnengekomen respons hebben wij vier, in onze ogen goede namen geselecteerd en die vanavond in stemming gebracht. Deze democratische aanpak heeft vervolgens de nieuwe naam opgeleverd." Het is duidelijk dat de vereniging (binnen de gemeente Oost Gelre in omvang nog altijd het grootste muziekgezelschap) de vruchten plukt van alle energie, die de laatste jaren is geïnvesteerd in nieuwe, met name jeugdige leden.

Eigen tienerband
Naast een nieuwe aanwas van jeugdleden, heeft deze energie ook geresulteerd in de komst van een tienerband, waarmee een jarenlange leemte is opgevuld. "Wij hebben het hier over de leeftijdsgroep 13 tot en met 19 jaar, die altijd buiten de boot viel", geeft Bas Klein Tuente aan. "Wat leeftijd betreft voor de jeugdafdelingen te oud en voor het grote orkest te jong. Blij zijn wij als bestuur dat wij van start kunnen gaan met een uit circa zestien musici bestaande band met daarin zowel blazers als slagwerkers, die naast de traditionele muziek ook gaan zorgen voor allerhande moderne muziek. De blazers staan onder leiding van Bas Konings en de slagwerkers neemt John Sonderen voor zijn rekening." Jan Klein Gunnewiek vult aan dat deze gewenste uitbreiding ervoor zorgt dat de overkoepelende Muziekvereniging Groenlo niet alleen een gevarieerd aanbod heeft van muziekgeledingen, maar nu ook een voorbeeldig jeugdbestand aan muzikanten kent. "Naast het uit circa 45 leden bestaande Vestingstadorkest hebben wij immers ook een slagwerkafdeling met onder andere Shuffle, Snuffle 1 en 2, de afdeling Eigenwijs, de Muziekfabriek en niet te vergeten de binnen onze vereniging niet meer weg te denken boeren- dan wel hofkapel De Knolle.

Muziek maak je samen
Om de aanwas van nieuwe jeugdleden te blijven stimuleren, start in de tweede week van januari 2019 weer het project 'Muziek maak je samen' onder leiding van Bas Konings.
Dat het enthousiasme van het bestuur en in het kielzog alle musicerende leden geen einde kent, moge blijken uit een tweetal bij het publiek bijzonder in de smaak vallende activiteiten. Gerdine Luttikholt geeft daarbij aan dat het afgelopen zondag georganiseerde Pepernotenconcert in het Boothuis van Welgelegen een groots succes was en dat nu alle aandacht uitgaat naar het Winteravondconcert op zaterdag 15 december in de Calixtusbasiliek in Groenlo. "Er zal op die avond gezorgd worden voor een bijzonder gevarieerd programma, waarbij ons Vestingstadorkest onder leiding van dirigent Marcel Loff ondersteuning krijgt van een combo, alsmede van de Groenlose zangeressen Maria van der Post, Esther Legro en Sylvia ten Broeke. Het concert begint 's avonds om 20.00 uur en wat niet onbelangrijk is om te weten: de toegang is geheel gratis."