De nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw, hier nog ondergedoken onder hun eigen cape. Foto: PR
De nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw, hier nog ondergedoken onder hun eigen cape. Foto: PR

Witte rook bij de Tönnekes

'We hebben in het diepste geheim al een paar mooie avonden gehad met de nieuwe hoogheden en hun ouders'

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het was een heel traject dat we zorgvuldig hebben doorlopen, maar het heeft enorm goed uitgepakt. We hebben de nieuwe jonkheer en jonkvrouw op 't nus gevangen." Mohlin Walterbos en Loran Hoitink, voorzitsters van de Tönnekes stralen. Na maanden van voorbereidingen op de nieuwe campagne is het grote feest, maar tevens het grote stilzwijgen, voor de benaderingscommissie van de Tönnekes begonnen.

"We hebben in het diepste geheim al een paar mooie avonden gehad met de nieuwe hoogheden en hun ouders. Het mooie was dat zowel de nieuwe jonkheer als jonkvrouw direct enthousiast waren toen ze gevraagd werden deze eervolle functie te mogen bekleden. Ze waren beiden totaal overdonderd, maar zonder na te hoeven denken zeiden ze beiden volmondig 'Ja'. Natuurlijk kwamen er paar smoesjes aan te pas om alles volgens plan te laten verlopen," kijkt Mohlin lachend terug.

Grote eer
"En helemaal leuk dat ouders soms nog enthousiaster waren," lacht ook Loran. "Een teken dat het enorm leeft. Het is dan ook een grote eer in Groenlo gevraagd te worden voor jonkheer en jonkvrouw, net zoals prins en adjudant, jeugdprins of jeugdadjudant, tweedejeugdprins of tweedejeugdadjudant."

Aanwijzingen op Facebook
Over de identiteit van de opvolgers van regerend jonkheer Juul (Schuurmans) en jonkvrouw Minou (Harbers) willen beiden niet veel kwijt. "Ze zijn erg gezellig, maar dat zijn alle jongeren in Groenlo. Toen ze na hun 'ja' woord direct al de rode cape omgehangen kregen, met steek en al op, zaten ze al helemaal in hun rol." Op de Facebookpagina van de Tönnekes zullen tot aan de onthulling op zaterdagavond 2 maart, in het Tönnekshoes café Kras, wekelijks cryptische aanwijzingen gegeven worden. De eerste de aankomende week.


www.facebook.com/detonnekes