WereldLichtjesDag met het koor Kiddoesj. Foto: Truus Stotteler
WereldLichtjesDag met het koor Kiddoesj. Foto: Truus Stotteler

WereldLichtjesDag in Beltrum

BELTRUM - Het ontstond in 1997 als World Wide Candle Lighting in Amerika. Toen werden er op de tweede zondag in december kaarsjes voor overleden kinderen aangestoken en hun namen genoemd, als steun en lichtpuntje in de donkere dagen. Het werd een bijeenkomst met muziek, troostende woorden en gedichten. De wereld werd erdoor aangestoken en inmiddels is het een niet meer weg te denken ritueel. De kaarsjes worden overal ter wereld op die zondag om 19.00 uur plaatselijke tijd aangestoken, en vormen zo - door de verschillende tijdzones gedurende 24 uur een lichtslinger door de wereld. Inmiddels wordt WereldLichtjesDag in ons land al op meer dan 100 plaatsen herdacht, waaronder Beltrum.

Organisator in Beltrum is Pauline van Veen. "Iedereen die in zijn of haar leven een kind heeft verloren, is welkom in Beltrum. Je denkt al snel aan kleine kinderen, maar er zijn vele situaties denkbaar waarin je een kind kan verliezen. Het kan bijvoorbeeld ook om een oma gaan die haar volwassen dochter verloren heeft, of om een moeder die haar kind na de geboorte heeft moeten afstaan. Hoofdzaak is dat iedereen met elkaar in een betekenisvolle bijeenkomst zijn of haar verdriet kan delen door middel van een kaarsje aansteken en het horen van de naam. We hebben besloten dat de bezoekers van de bijeenkomst vanaf een half uur voor aanvang hun kaarsjes kunnen opsteken. Op die manier is er meer rust tijdens het noemen van de namen en kan iedereen ongestoord stilstaan bij zijn eigen verdriet."

De bijeenkomst vindt plaats in de RK Kerk in Beltrum en wordt ondersteund door het koor Kiddoesj met medewerking van toetsenist Eelco Schuijl en soliste Carlijn Middelhof. Zij zal het lied 'Precious Child' ten gehore brengen. Dit is het officiƫle lied dat destijds speciaal voor WereldLichtjesDag is geschreven. De spreekster is Margreet Jansen, Peter Dibbets helpt met de organisatie en Oennio van de Weteringh verzorgt de aankleding.
Zondag 9 december vanaf 18.30 is de inloop. Om 19.00 uur vindt de herdenking plaats en die duurt ongeveer 45 minuten. Locatie is de RK Kerk in Beltrum, Mariaplein 4. Na afloop is er koffie en thee. Mensen die een kaarsje willen branden, worden verzocht om zelf een glazen potje mee te nemen.
Foto: WereldLichtjesDag met het koor Kiddoesj (Foto: Truus Stotteler)